Media
Anxietatea poate fi descrisă ca o stare afectivă vagă, difuză, de neliniște, de apăsare, de tensiune, de îngrijorare, de teamă nemotivată, fără un obiect precizat sau disproporționată cu factorii obiectivi care o determină. În mod categoric, este cauzatoare de disconfort psihic. Pentru a reduce acest discomfort, poți aplica următoarele strategii:
- Ordonează-ți activitățile. Persoanele care se îngrijorează frecvent au tendința să dezvolte un stil de viață hiperactiv pentru a-și lua gândul de la îngrijorări. Managementul eficient al timpului și al sarcinilor și refuzul de a prelua prea multe responsabilități pot reduce anxietatea asociată cu aceste probleme.
- Ai grijă ce consumi. Stimulentele cum sunt cafeina, zaharul, alcoolul și tutunul joacă un rol important în anxietate. În plus o dieta echilibrată ajuta la menținerea unui echilibru în sânge care contribuie la un somn sănătos și relaxant.
- Adaptează-ți comportamentul. Persoanele cu anxietate evită socializarea și activitățile care cred că le vor provoca anxietate. Interacțiunea socială și exprimarea emoțiilor într-un mediu adecvat este o bună modalitate de eliminare a anxietății. Uneori forțându-te să participi la o situație care îți provoacă anxietate poți să-ți reduci anxietatea.
- Identifică gândurile care nu te ajută în depășirea problemelor și înlocuiește-le cu gânduri realiste mai apropiate de realitate. De exemplu nu te ajută să îți spui “e groaznic, nu voi reuși niciodată să fac față” e mai util să îți spui “aș prefera că lucrurile să stea altfel și voi face ce îmi stă în putință pentru a mă descurca”.
- Amână schimbările majore – atunci când te simți stresat sau anxios nu e indicat să te muți sau să îți schimbi locul de muncă. Este indicat că schimbările și deciziile importante să le luăm în perioade în care suntem într-o stare stabilă.
- Rezolvă conflictele interpersonale – stresul în relațiile interpersonale este una dintre problemele frecvente asociate cu problemele de sănătate mintală. Poți încerca să discuți cu un psiholog sau un consilier care te poate ajuta să găsești soluții la problemele tale.
- Participă la activități plăcute – persoanele anxioase își petrec o mare parte din timp ingrijorandu-se. Menținerea unei vieți echilibrate implică și realizarea unor activități plăcute – exemplu: sport, citit, ascultat muzică, plimbări.
- Învață tehnici de control a respirației și tehnici de relaxare musculară – stresul poate afecta modul în care o persoană respiră și poate cauza tensiune musculară. De asemenea respirația rapidă și tensiunea musculară pot face ca persoana să se simtă mai stresată. Acest cerc vicios poate fi întrerupt prin învățarea controlului respirației și a relaxării musculare. Exercițiile de relaxare ajută în recunoașterea simptomelor anxietății și în reducerea acestora.
- Fă exerciții fizice – exercițiul fizic este o modalitate excelentă de a elimina tensiunea musculară, de a contribui la starea de bine dar și de a socializa.
- Stabilește-ți un program de somn și respectă-l – somnul este foarte important pentru menținerea sănătății. Corpul și mintea ta au nevoie să își revină după activitatea din timpul zilei.
Toate Drepturile Rezervate – Fundația Estuar