donează constant!

Nimeni nu ar trebui să se confrunte singur cu o problemă de sănătate mintală

Programele pentru sănătate mintală necesită un efort constant, dozat pe termen lung. Contribuind prin diferite forme de sprijin, donații punctuale sau recurente, redirecționarea impozitului ca persoană fizică sau juridică, asiguri continuitatea  și menținerea unor standarde de bună practică ale acestor proiecte.

Eu pot să ajut eficient această comunitate datorită donațiilor tale.

Alina Crăciun

Psiholog, Echipa Estuar
de ce să donezi?

Câteva informații utile

Sănătatea mintală

Situația României

Efectele pandemiei asupra sănătății mintale

Persoanele care trăiesc cu probleme de sănătate mintală și cu dizabilități psihosociale pot participa și contribui în mod activ la societate. Acest lucru se poate întâmpla numai printr-o bună înțelegere a sănătății mintale. Sănătatea mintală nu se referă doar la sănătate, ci și la problemele și barierele sociale cu care ne confruntăm, la modul în care lucrăm, la locul în care trăim și la drepturile noastre fundamentale.

România încă mai are un sistem de sănătate mintală şi asistenţă socială predominant instituţional. Problemele cheie cu care se confruntă serviciile de sănătate mintală și de asistență socială sunt: Lipsa personalului calificat precum psihiatri, asistenţi medicali, psihologi, asistenţi sociali; Atitudinea specialiştilor și a personalului față de persoanele cu probleme de sănătate mintală; Abuzuri ale drepturilor omului, incapacitarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală; Implementarea neadecvată sau lipsa implementării legislaţiei existente. Mai multe informații aici

După cum se menționează în Raportul mondial al fericirii din martie 2021, pandemia a fost asociată cu o creștere substanțială a simptomelor de sănătate mintală și o sporire a inegalitățile în materie de sănătate mintală, atât în cadrul populației, cât și între grupurile sociale. Raportul identifică 4 tipuri principale de mecanisme prin care pandemia ar putea afecta măsurile de sănătate mintală,  (1) anxietățile legate de sănătate care decurg direct din Covid-19, (2) consecințele asupra sănătății mintale ale îngrijorărilor care rezultă din modul în care pandemia ar putea afecta situația financiară a unei persoane; (3) complicațiile care decurg din aranjamentele familiale domestice în perioadele de izolare; și (4) efectele directe asupra sănătății mintale ale pierderii sau restricționării activităților cauzate de pandemie și de diferitele politici de izolare. Mai mult aici.