Misiune

Viziune

Valori

Se întâmplă foarte rar să întâlnești un Estuar

Empatie, Sprijin, Respect, Incluziune.

Fundația Estuar a fost înființată în 1993 de către Fundația Penumbra din Scoția și Liga Română pentru Sănătate Mintală cu misiunea de a oferi opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală pentru incluziunea acestora în comunitatea românească. 

Suntem unici pentru că “se întâmplă foarte rar să întâlnești un Estuar” cu o echipă de specialiști dedicați, cu experiența practică, deschiși să sprijine necondiționat persoanele cu probleme de sănătate mintală.

+
35580

Beneficiari servicii de sanătate mintală

+
12000

Voluntari

Dezideratul nostru

Integrăm sănătatea mintală în politicile, practicile și programele societății românești

În 30 de ani am reușit să răspundem nevoilor în continuă transformare ale beneficiarilor noștri, adulți cu probleme de sănătate mintală, identificând resursele necesare care să ne permita acest lucru. Din 2013 suntem recunoscuți de statul român ca având statut de utilitate publică. Lucrăm în parteneriat public-privat cu instituții publice locale de asistență socială, educaționale, de ocupare dar și la nivel european. Lucrăm “la firul ierbii” și suntem deschiși la tot ceea ce înseamnă inovare socială, parteneriate multidisciplinare și implicarea beneficiarilor. 

Suntem prima organizație din România care a oferit locuințe protejate adulților cu probleme de sănătate mintală, alternativa comunitară la internarea în spitalele de psihiatrie. Suntem singurii care furnizeaza permanent acest serviciu în cele trei locuințe protejate din București, încă din 1994.

Ce ne reunește

Pilonii parteneriatului nostru

  • respect
  • profesionalism
  • multidisciplinaritate
Credem în respectul față de cei cărora le oferim suport, în individualitatea și demnitatea lor, îi încurajăm să-și asume riscurile unui trai obișnuit și protejăm confidențialitatea informațiilor pe care ei le împărtășesc cu noi. Luptăm împotriva practicilor discriminatorii, susținem creșterea toleranței si înțelegerii pentru persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, promovarea șanselor egale pentru toți membrii comunității. Cultivăm competența și profesionalismul în cadrul serviciilor oferite, spiritul de echipă și abordarea interdisciplinare.)
Echipa noastră
300

ANI DE
ACTIVITATE

40

CENTRE
SOCIALE

30

LOCUINȚE
PROTEJATE

3050

PROIECTE
REALIZATE

SURSE DE FINANȚARE

FONDURI UE NERAMBURSABILE
0%
FONDURI NORVEGIENE NERAMBURSABILE
0%
FONDURI RO NERAMBURSABILE
0%
Servicii sociale de sănătate mintale subcontractate autorităților
0%
Donații individuale și sponsorizări
0%
Servicii de instruire în sănătate mintală
0%

RAPOARTE ANUALE

2006 / 2007 / 2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020 / 2021

MOMENTE CHEIE DIN ISTORIA NOASTRĂ

2022

Războiul din Ucraina

Intervenție în criză și program psiho-social de suport pentru persoanele strămutate din Ucraina. Pregătire profesională pentru specialiștii implicați în răspunsul României. Programe în desfășurare.

2020

4MedicALL

Operaționalizăm 4MedicAll, primul call-center din România dedicat personalului din linia întâi, în luptă în pandemia Covid 19.

2019

Parteneriat public-privat

Parteneriat public-privat împreună cu  DGAS sector 6. În premieră, furnizăm servicii sociale de sănătate mintală unei persoane care și-a câștigat la CEDO dreptul de a trăi în comunitate, după 20 de ani petrecuți în spitalele de psihiatrie.

2017

"Fața ascunsă"

Suntem partenerii artistei multimedia Cinty Ionescu, sprijinind-o să documenteze depresia într-o acțiune de conștientizare a importanței sănătății mintale. https://www.fataascunsa.ro/

2015 - 2017

Colectiv

Sprijinim peste 100 de supraviețuitori și membri ai familiilor afectate de accidentul produs în data de 30 Octombrie 2015 în Club Colectiv din București printr-un amplu program de consiliere psiho-socială.

2015 - 2016

MindReset.Net

Dezvoltăm și coordonăm MindReset.Net, singura rețea națională a organizațiilor non-guvernamentale din aria de sănătate mintală.

2013

Conferința europeană

Organizăm în parteneriat cu DGASPC sector 6 și Mental Health Europe conferința europeană “De la stigmă la incluziune - factori de progres în sănătate mintală”, la care au participat peste 200 de specialiști din Europa.

2010

MOM-UP

Asigurăm consilierea psihologică și psihiatrică a peste 650 de femei victime ale violenței domestice în cadrul programului MOM-UP.

2008

Consiliere la domiciliu

Punem bazele programului de consiliere la domiciliu pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, cu sprijinul HealthNet-TPO si RIBW din Olanda. Acesta va continua în parteneriat cu DGASPC 4 până în 2017, sprijinind anual peste 200 de persoane. 

2005

Special Olympics

4 medalii de aur, 5 de argint și 7 de bronz sunt câștigate de beneficiarii fundației la concursul Special Olympics „Jocurile prieteniei” de la Constanța.

2002

Recunoașterea calității serviciilor

Primim recunoaștere ca “Centru de instruire model pentru Europa Centrală și de Sud Est” în zona de sănătate mintală de către Open Society Institute.

1998

Centre sociale

Deschidem centre sociale în București, Cluj, Botoșani, Constanța și Ploiești. Peste 500 de beneficiari sprijiniți anual.

1995

Revista Estuarul

Apare primul număr din Estuarul, revista redactată integral de beneficiarii fundației.

1994

Locuințe protejate

Primul program de locuințe protejate pentru adulți cu probleme de sănătate mintală din România, după un model scoțian, funcțional și în prezent. 

1993

Înființare

Fundatia Estuar este înființată de http://www.penumbra.org.uk și Liga Română pentru Sănătate Mintală, începe cu 1 angajat și o investiție de 7.000 GBP de la Tudor Trust.

Parteneri