Cercul vicios al anxietatii

Inactivitatea este unul dintre factorii favorizanti pentru dezvoltarea tulburarilor de anxietate. Dar este si unul dintre principalii factori de mentinere si agravare a anxietatii. Inactivitatea poate fi punctul de intrare intr-un cerc vicios, reprezentat schematic in figura alaturata. Am figurat si posibilitatile de iesire din acest cerc al inactivitatii vinovatiei panicii neajutorarii.

Cercul vicios al anxietatii

Sa le luam pe rand:
1. Chiar daca ti-e frica, invata sa traiesti cu frica. Continua sa ramai activ chiar daca te temi ca o sa-ti fie rau. Stii din experienta ca poti face o multime de lucruri chiar daca va aparea un atac de panica. Nu astepta sa dispara frica pentru a-ti continua viata, continua-ti viata si se va toci frica.
2. Sentimentul de vinovatie ma face sa ma gandesc la “variante de trecut”: “daca as fi facut atunci A.... acum nu as fi avut aceasta problema”. Nimic nu se mai poate face in trecut. Ia act de situatia reala in care te afli acum si genereaza variante de actiune pentru maine.
3. Incearca urmatorul exercitiu: ia-ti 10 minute si incearca sa iti spui “mi-e frica de A... si de B... si de C...” ; ia o agenda si intreaba-te: imi pot pune in agenda o actiune pe care s-o fac in legatura cu A ... cu B... cu C?; daca da, tocmai ai mai rupt din acea panica fara a forma cateva frici concrete pe care le poti aborda cu un plan.
4. Si a cere ajutor e o abilitate care se invata. Cativa pasi in acest proces de invatare:
a. Sa-ti recunosti emotiile pentru a le putea comunica
b. Sa fii asertiv in relatiile cu cei din jur (adica nici pasiv, nici agresiv)
c. Sa stii ca greselile sunt inevitabile si sa inveti din greseli
d. Sa inveti sa asculti pentru a intelege nu pentru a judeca
Nu poti iesi din acest cerc vicios luptandu-te direct cu anxietatea. Nu astepta sa treaca anxietatea ca sa-ti continui viata. Actioneaza pentru a indeplini obiective concrete, separa panica in frici concrete si invata sa gasesti resurse in tine si in jur pentru a iti atinge obiectivele si pentru a-ti gestiona fricile.

Psiholog Centrul Social 1 Bucuresti

 

Toate Drepturile Rezervate - Fundatia Estuar