Sindromul Burnout

Burnout-ul sau sindromul epuizarii este o problema tot mai actuala in viata persoanelor care lucreaza in domenii care implica interactiuni frecvente cu oamenii. Daca sarcinile pe care le aveti, fie ca sunt la serviciu fie ca sunt in afara locului de munca, va epuizeaza din punct de vedere emotional sau fizic si aceasta situatie persista pentru mai mult timp atunci riscul pentru burnout creste foarte mult.
Burnout-ul este o stare emotionala dominata de oboseala, interes scazut, frustrare, care interfereaza cu performanta la locul de munca. Burnout-ul sau epuizarea sunt vazute ca si rezultat al stresului cronic. Persoana care sufera de burnout poate sa-si piarda interesul si respectul pentru ceilalti si in general are o perceptie cinica, dezumanizata asupra oamenilor.

Sindromul epuizarii este caracterizat prin:
1. un nivel ridicat al epuizarii emotionale - energie scazuta, resurse emotionale scazute
2. cinism si depersonalizare - raspuns detasat, negativ fata de ceilalti, pierderea sensului, incepe ca si o modalitate de protectie, de detasare insa tinde spre dezumanizarea persoanelor beneficiare.
3. nivel scazut al realizarilor profesionale: reducerea realizarilor percepute, sentiment de incompetenta si productivitate scazuta.

Printre cauzele burnout-ului se numara aspecte legate de locul de munca: mediu de lucru stresant, periculos, lipsa suportului, lipsa unor relatii de respect in cadrul echipei, nivel scazut de salarizare, program prelungit sau in ture, sarcini suprasolicitante, responsabilitate ridicata, frustrari legate de discrepanta dintre realitate si expectantele legate de job. 

Simptomele burnout-ului apar in mai multe domenii:
–    Simptome fizice: oboseala, tensiune, insomnie, probleme somatice, energie scazuta.  
–    Simptome emotionale si psihologice: plictiseala, sentiment de lipsa de control si suprasolicitare, resentimente, vina, anxietate, incredere in sine scazuta, frustrare, furie, lipsa de speranta, energie scazuta, iritabilitate. 
–    Simptome cognitive  - atitudine negativa fata de munca si fata de oamenii cu care lucreaza, neincredere in propria persoana, concentrare scazuta, probleme de memorie, focalizare pe aspectele negative ale unei zile. 
–    Simptome interpersonale:  evitarea colegilor, reducerea comunicarii in familie si cu prietenii, izolare.
–    Simptome de dezangajare: nepasare fata de sarcinile de serviciu, detasarea fata de beneficiari, absente, dorinta de a renunta la locul de munca, consum de droguri/alcool. 
–    Simptome legate de calitatea muncii:  declin in calitatea muncii, procrastinare, entuziasm scazut, interes scazut, motivatie scazuta, ineficienta, comportamente ne-etice.

Pasi in reducerea sau prevenirea burnout-ului
1.    Simptomele - recunoasteti simptomele burnout-ului pentru a identifica in ce masura va afecteaza functionarea sociala si profesionala.
2.    Factorii de stres - identificati factorii de stres din viata dumneavoastra si cautati modalitati de reducere a impactului acestora asupra starii dumneavoastra emotionale.
3.    Roluri - identificati rolurile pe care le aveti si timpul pe care il acordati fiecaruia. Spre exemplu: rolul de angajat 50% din timp, rolul de sotie 10% din timp, rolul de mama 20% din timp, rolul de fiica 7% din timp si rolul de persoana care se relaxeaza 3%.
4.    Identificati rolurile pe care vi le doriti si timpul pe care doriti sa il acordati acestora. Spre exemplu: rolul de angajat 30% din timp, rolul de sotie 20% din timp, rolul de mama 30% din timp, rolul de fiica 10% din timp si rolul de persoana care se relaxeaza 10%.
5.    Cautati un echilibru intre viata personala si cea profesionala - cautati solutii pentru a modifica timpul alocat rolurilor importante pentru dumnevoastra.
6.    Dezvoltati-va emotiile pozitive - puteti creste frecventa starilor emotionale pozitive prin parcticarea unor exercitii de psihologie pozitiva. Spre exemplu exercitiul recunostintei - notati in fiecare seara lucrurile pentru care sunteti recunoscatori.
7.    Implicati-va in activitati placute - identificati activitatile pe care va face placere sa le faceti si incercati sa cresteti frecventa lor.
8.    Dezvoltati relatii pozitive - gasiti modalitati de a mentine si dezvolta relatii semnificative.
9.    Sens - gasiti un sens al vietii care sa implice atat aspecte personale cat si profesionale. Persoanele care gasesc un sens in munca pe care o fac sunt mult mai productive, mai eficiente si mai apreciate la locul de munca.
10.    Realizari - reaminti-va realizarile si implinirile pe plan profesional si personal, si incercati sa mentineti un echilibru intre acestea.Adelina Muresan
Psiholog


Referinte

Gale Encyclopedia of Medicine, 2001.
Mosby's Medical Dictionary, 8th edition. 2009.
Managementul echilibrului viata personala-viata profesionala, 2012. Manual realizat in cadrul proiectului “Servicii online de promovare a sanatatii mintale la locul de munca si de armonizare a activitatii profesionale cu viata de familie”
Ilgen, D., & Hollenbeck, J. (1991). The structure of work: Job design and roles. In Dunette & L. Hough (Eds.), Handbook of industrial and organizational psychology , Palo Alto, CA: Consulting Psychologies.
Rothbard, Nancy P. (2001). Enriching or Depleting? The dynamics of engagement in work and family roles. Administrative Science Quarterly.
 

 

Toate Drepturile Rezervate - Fundatia Estuar