Sunt asa de deprimat ...

Sunt asa de deprimat ca a pierdut iarasi echipa nationala, stirile astea ma deprima, nu ma mai intalnesc cu oamenii astia deprimanti niciodata, este o vreme deprimanta afara ...
Folosim cu totii termenul de depresie banalizand-o si pierzand din vedere ca depresia este o boala, adeseori cu sfarsit nefast. Desi prezinta cateva asemanari cu o stare melancolica, si mai ales cu episodul depresiv si cu doliul, se deosebeste de aceastea prin durata, amplitudine si efecte. Se adauga de asemenea sentimentul de neputinta si, cea mai serioasa problema a depresiei  - tentativa de suicid sau chiar suicidul.

Contrar credintelor populare, depresia nu raspunde la tratamentul cu alcool administrat in carciuma. Nici petrecerile monstruoase sau excursiile la Disneyland.  Mai mult, depresia nu este o boala pe care sa o infrangi de unul singul, prin propriile puteri. De asemenea, depresia nu trece de la sine. Tocmai de aceea trebuie cautat ajutorul de specialitate – adica al medicului psihiatru. Specific depresiei este ca lasa omul secatuit de puteri – adesea fara puterea de a cauta ajutor. Si mai dificil este atunci cand depresia se instaleaza treptat (debut insidios) crescand in intensitate si manifestari odata cu trecerea timpului. Acest lucru o face mult mai greu de observat atat de catre cel ce sufera de depresie cat si de catre cei apropiati sau de catre cei din anturaj. Secatuirea de puteri si energie ce merge pana la incapacitatea de a cere ajutor face sa fie obligatoriu pentru rudele si apropiatii celui afectat sa caute pentru cel bolnav, ajutorul medicului.

Efectele asupra intregii vieti sunt devastatoare si cuprind intraga sfera a vietii personale. Lipsa de performanta la munca poate duce la pierderea serviciului, dificultatile de concentrare sau invatare pot duce la abandonul studiilor, lipsa de interes in contactelel sociale poate duce la racirea relatiilor de prietenie sau chiar la pierderea prietenilor, lipsa de energie si diminuarea implicarii in viata de familie poate care poate incepe cu certuri poate merge pana la divort.
Este cert ca nu exista doar o singura cauza. Cauzele nu sunt suficient cunoscute si intelese, sunt studii care demonstreaza ca exista corelatii intre factori genetici (pusi in evidenta cel mai adesea de antecedentele din familie), si hormonali (pusi uneori in evidenta de catre sarcina).
Se intampla adesea, ca un doliu sau o boala organica cronica sau grava sa faca greu de identificat un debut de depresie. 

Si totusi, cum stim daca trebuie sa cautam ajutor ? Trebuie cautat imediat ajutor de specialitate atunci cand apar cel putin 4 simptome zilnic, timp de cel putin 2 saptamani, din urmatoarea lista:

•    Oboseala, extenuare sau lipsa de energie, chiar si pentru activitatile cele mai simple
•    Stare generala proasta sau tristete
•    Scadere marcanta a stimei de sine sau a increderii in sine
•    Sentiment de neputinta sau de lipsa de speranta
•    Dificultati de concentrare
•    Plans fara motiv
•    Sentiment de inutilitate sau vinovatie – uneori pentru lucruri care nu au nici o legatura cu persoana in cauza
•    Incapacitate de a se bucura de lucrurile care altadata ii faceau placere
•    Tulburari de somn – incapacitate de a adormi, trezire in timpul noptii  sau trezire mult mai devreme decat de obicei
•    Dificultati de invatare si de memorie
•    Evita contactele sociale
•    Pierderea poftei de mancare 
•    Pierderea interesului in activitati sexuale
•    Dureri sau senzatii corporale neplacute
•    Ganduri si idei legate de sinucidere
•    Automutilare sau ranire intentionata a propriei persoane

Deci ce poti face daca ai depresie? Du-te la doctor, accepta si urmeaza tratamentul medicamentos, da timp tratamentului sa functioneze, comunica imediat medicului daca starea ta s-a inrautatit (mai ales daca ai ganduri din ce in ce mai negre), nu dispera, nu–ti da demisia si nu divorta inainte sa dai timp tratamentului sa functioneze, nu-ti inneca supararea in bautura, spune-le celorlalti cum te simti, nu-ti neglija corpul.
 

 

Toate Drepturile Rezervate - Fundatia Estuar