Interviul castigator

Interviul de angajare presupune o intalnire intre doua sau mai multe persoane care nu se cunosc, dar care trebuie sa se descopere intr-un timp relativ scurt. Pentru a avea un interviu reusit trebuie mai intai sa va plasati intr-o pozitie castigatoare, adica sa priviti angajatorul ca pe un egal dar trebuie sa admiteti ca o intalnire reusita nu duce neaparat la angajare.

O intalnire nu trebuie sa se desfasoare intr-un sens unic si nu doar angajatorul trebuie sa incerce sa va cunoasca. Este in interesul vostru sa aflati cat mai multe despre companie si postul vizat. Descoperind cat mai multe informatii despre locul de munca va puteti da seama daca este ceea ce cautati, daca va motiveaza ceea ce o sa faceti.

Un interviu castigator trebuie sa fie:
 
- Interactiv : Nu trebuie sa adoptati o atitudine sobra toata perioada interviului, ci trebuie sa va adaptati in functie de discutii.

- Dinamic : Nu trebuie sa existe perioade lungi in care sa nu spuneti nimic. Fiti dinamic!

- Organizat : Angajatorul are initiativa de inceput. De obicei o discutie decurge prin prezentarea sarcinilor postului si apoi urmeaza intrebarile despre parcursul vostru profesional, despre motivatiile voastre.

- Limitat : Trebuie sa stiti ca aveti un timp limitat in care puteti sa convingeti angajatorul. Daca angajatorul acorda 30 de minute interviului, trebuie sa fiti concis si sa sintetizati informatiile.

Pentru ca un interviu sa fie reusit un candidat trebuie sa aiba in vedere cele patru principii de baza:

- Principiul realitatii. Candidatul trebuie sa explice care sunt afinitatile lui pentru postul respectiv. Foarte multe dosare care ajung la angajator nu raspund deloc exigentelor postului.

- Principiul eficacitatii. Sunt avantajati candidatii care transmit documente foarte bine puse la punct, atat ca structura cat ti ca estetica. Este o demonstratie a faptului ca stiu care sunt asteptarile angajatorului.

- Principiul pro-activitatii. Candidatul demonstreaza in timpul interviului ca este pregatit, punand intrebari
inteligente despre companie, despre post.

- Principiul umanitatii. In timpul interviului candidatul trebuie sa “seduca”  angajatorul, lasand sa se intrevada calitatile voastre umane, valorile voastre, reusitele profesionale.

     Pentru a creste considerabil sansele de a avea un interviu castigator si de a va apropia mai mult de job-ul dorit, trebuie sa va pregatiti inainte si sa tineti cont de sfaturile prezentate.

    Focuseaza-te in prezent
Abordarea in 3 pasi:
    1. Clarifica ce te ingrijoreaza
            -intreaba-te ce anume te ingrijoreaza
            -scrie fiecare ingrijorare in parte
    2. Decide daca poate fi facut ceva
            -uite-te la fiecare ingrijorare si intreaba-te: “ e ceva ce pot face in legatura cu aceasta?”
            -intreaba-te daca o sa conteze acest lucru peste 5 ani

    3. Fa o lista cu ce este de facut
            -uita-te pe lista si intreaba-te:”este ceva ce pot face chiar acum?
            - daca este ceva ce poate fi facut chiar acum, atunci FA
            - daca nu este nimic ce poate fi facut chiar acum, fa o lista cu: Cand, Unde, Cum vei face

        Ingrijorari rezolvabile versus ingrijorari nerezolvabile

Ingrijorarile rezolvabile sunt cele care tin de noi si care, cu rabdare si un plan bine pus la punct se pot finaliza satisfacator pentru noi .
Acestea sunt ingrijorari ca: prea multe treburi de facut legate de serviciu, un conflict cu partenerul (a),trebuie platita intreținerea si gazele, si nu am suficienți bani acum.
Pentru gasirea unor soluții satisfacatoare in aceste cazuri, trebuie sa urmam o serie de pasi:
    1- Identifica Problema
Trebuie platita intretinerea si gazele, si nu am suficienti bani acum
    2- Genereaza posibile solutii
Prioritizeaza
Imprumuta niste bani
Cauta inca un serviciu part time
Muta-te la un prieten
    3- Evalueaza alternativele
    4- Decide asupra unui plan (Ce/ cand)
    5- Implementeaza planul
    6- Evalueaza planul

Exista insa si ingrijorari a caror solutie, indiferent cat de mult ne-o dorim nu sta in puterea noastra, nu depinde de noi . Acestea sunt ingrijorarile nerezolvabile, ca: ar putea fi un cutremur, as putea sa ma imbolnavesc, copilul meu ar putea sa inceapa sa bea...etc

 

Toate Drepturile Rezervate - Fundatia Estuar