Depresie sau tristete normala

Episoadele depresive sunt favorizate de modificarile fiziologice din anotimpul mai rece si mai putin luminos (terapia cu lumina este chiar o metoda folosita in tratamentul depresiei). Adesea ne spunem ca e normal sa fim mai tristi in anotimpul rece. Pana la un punct, e adevarat: pot fi tristeti normale. Cum ne dam seama daca am depasit frontiera de la care incepe depresia?


Sunt trei simptome esentiale ale depresiei: dispozitia depresiva, lipsa interesului si a placerii, oboseala. Toate trei sunt confundate adesea cu variantele lor “normale”. Cum sa le distingi?

  • E normal sa fii trist daca exista circumstante provocatoare de tristete. Ceva nu este insa in regula daca nu te mai poti bucura de evenimentele pozitive, daca tristetea nu se mai lasa strapunsa de micile bucurii ale vietii.
  • E normal sa fii plictisit sau sa nu-ti placa multe dintre lucrurile pe care trebuie sa le faci. Problema apare atunci cand vechile tale pasiuni, interese si placeri se estompeaza, uneori pana la a disparea cu totul, fara ca altele sa le ia locul.
  • Oboseala le pare multor oameni activi atat de fireasca in conditiile unei munci stresante, incat uneori nici nu o mai mentioneaza ca problema. Atentie insa,  oboseala matinala este un semn de depresie. Atunci cand observa acest simptom, care nu mai poate fi pus pe seama efortului, multi se refugiaza intr-o alta explicatie: au “doar” o insomnie, de aceea se trezesc obositi. Ceea ce este luat drept cauza este in acest caz doar un efect al aceleiasi cauze care provoaca si oboseala matinala: depresia.

Cu insomnia incepem lista unor acuze pentru care persoana solicita mai frecvent si mai timpuriu ajutor medical, insa doar in ultimul rand psihiatric; aceasta lista de manifestari fizice  ale depresiei mai cuprinde: scaderea apetitului alimentar (uneori apare insa cresterea acestuia – bulimie), scaderea in greutate, durerile de cap, constipatia.


Chiar daca este larg acceptata ca boala depresia are un statut de himera (in sensul originar al cuvantului: fiinta compusa din mai multe animale, prin extensie entitate heterogena); multi oameni o conceptualizeaza ca boala dar nu cauta tratament pentru ca o vad, in acelasi timp, ca o slabiciune de caracter. Asa ca daca un medic (dintre cei care se ocupa de boli adevarate!) le recomanda sa mearga la psihiatru, resimt acest lucru ca o pierdere de prestigiu. Si atunci se straduiesc sa evite sau sa amane intalnirea cu propria depresie, platind adesea un pret exorbitant: energii consumate pentru a reprima sau a nega simptomele, energii cheltuite pentru a cauta explicatiile in alta parte, suferinta neimpartasita si randament scazut.


Ai ajuns la concluzia ca ai o depresie. Dar la ce bun sa mergi la psihiatru? Daca nu te ajuti singur, nu te poate ajuta nimeni, iti zici la unison cu cei din jur. Astfel mai trece un timp tragand de tine insuti (nu uitati ca pentru a urni Universul, Arhimede a cerut totusi un punct de sprijin !).
Pentru depresie sunt disponibile tratamente eficace si specifice.


Exista mai multe clase de medicamente antidepresive, pentru unele dintre ele fiind demonstrata chiar o specificitate pentru anumite tipuri de depresie. Teama ca medicamentele antidepresive dau dependenta fizica este nejustificata.


Exista, de asemenea, si o tehnica psihoterapeutica special conceputa pentru depresie: terapia cognitiva.

In cele mai multe cazuri episodul depresiv vine si trece cu sau fara tratament, dar fara dureaza cu 3-6 luni mai mult. De multe ori insa, repararea consecintelor acestei intarzieri (capacitate de munca scazuta, perturbarea relatiilor interpersonale, afectarea sanatatii fizice) poate fi destul de dificila. Nu cred ca merita sa platesti acest pret in numele ideii ca oamenii puternici nu fac depresie. Adevarata putere consta in capacitatea de a-ti recunoaste corect problemele.

Studii recente au aratat ca depresia este un factor agravant in multe afectiuni fizice, mai ales in bolile cardiovasculare; de exemplu, evolutia unui pacient dupa un infarct de miocard depinde mai mult de prezenta sau absenta depresiei decat de nivelul colesterolului. Pana nu demult se considera ca nu se justifica tratamentul depresiei la o persoana care are  si o alta boala (depresia fiind considerata o reactie normala la starea de boala). Aceasta opinie nu mai poate fi sustinuta; tratarea depresiei in orice context este necesara si imbunatateste evolutia pacientului.

Poti da vina pe vreme pentru depresie. Dar consulta-ti medicul daca ai doua dintre cele trei simptome descrise mai sus ca esentiale si inca doua dintre urmatoarele: reducerea capacitatii de concentrare, reducerea increderii in sine, idei de vinovatie, viziune trista asupra viitorului, idei suicidare, somn perturbat, apetit diminuat.

Dan Ghenea - Psihiatru

 

Toate Drepturile Rezervate - Fundatia Estuar