Fundația Estuar, alături de Mental Health Europe și alți parteneri europeni, implementează la nivel regional proiectul Mentality. Finanțat de Uniunea Europeană, proiectul urmărește transferarea și adaptarea unor practici de succes din domeniul sănătății mintale din țările participante către alte tări din UE. În România, Fundația Estuar va dezvolta o practică de succes inițiată în Polonia: o hartă interactivă de servicii de sănătate mintală gratuite pentru persoanele care experimentează astfel de probleme și pentru persoanele aflate în situații vulnerabile.
De ce Mentality?
Problemele de sănătate mintală au ajuns în centrul dezbaterilor publice în perioada crizei COVID-19 și sunt considerate una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate din Europa. Înainte de pandemia COVID-19, cel puțin o persoană din șase experimenta probleme de sănătate mintală în statele UE. Aceste lucruri, alături de faptul că stigma reține oamenii din a împărtăși problemele de sănătate mintală, arată că cifrele actuale sunt, cel mai probabil, mai mari decât înainte de 2020. Copiii și tinerii, refugiații, persoanele cu dizabilități sau persoanele în vârstă, dar și cei care trăiesc în în condiții socio-economice dificile, sunt doar câteva exemple de grupuri care prezintă riscul de a fi, sau sunt deja, afectate în mod disproporționat de probleme de sănătate mintală. În timp ce anumite grupuri sunt predispuse la o povară crescută din acest punct de vedere, acestea primesc într-o măsură mai mică sprijinul de care au nevoie pentru sănătatea mintală. Mai mult, pandemia a avut un impact crescut asupra sănătății mintale a celor care activează în domeniul sănătății și furnizării de servicii, care au fost expuși unor cereri fără precedent impuse de criză. De aceea, există o nevoie imediată de a implementa bune practici care pot susține sănătatea mintală și bunăstarea emoțională pentru toate aceste categorii de public și de a construi reziliență în echipele de servicii sociale și de sănătate. Mentality va pilota practici promițătoare care vin in sprijinul copiilor, lucrătorilor din sănătate și servicii, persoanelor cu probleme pre-existente de sănătate mintală și dizabilități, refugiaților și furnizorilor de servicii. Scopul acestui proiect este acela de a împuternicii persoanele, comunitățile și furnizorii de servicii să răspundă, într-o manieră mai bună, provocărilor și îngrijorărilor curente și viitoare din sfera sănătății mintale.
Mentality în România
Fundația Estuar va implementa în Romania proiectul MapaWsparcia.PL, o practică implementată cu succes în Polonia. Adaptată la nevoile și caracteristicile locale, harta interactivă dezvoltată de Estuar răspunde nevoii crescute de a accesa servicii (gratuite) de sănătate mintală. Această hartă va afișa facilități care furnizează servicii gratuite de sănătate mintală pentru persoanele cu probleme sau aflate în situații vulnerabile. Vor fi listate centre de sănătate mintală, sevicii de terapie, centre suport, adăposturi, centre pentru copii și adolescenți etc. Site-ul va furniza date de contact, program, website și adrese de social media pentru facilitățile listate. Le va permite utilizatorilor să caute informațiile după categorii, localizare și cuvinte cheie și va permite împărtășirea opiniilor sau a feedback-ului. O caracteristică cheie a inițiativei este faptul că a fost gândită pentru a permite oamenilor să aibă un proces de autodeterminare și de a-și recâștiga capacitatea de decizie. Harta interactivă este o hartă “umbrelă” care susține posibilitatea de a accesa mai mult decât opțiunile terapeutice tradiționale, ci și oportunități pentru acțiuni complementare. Scopul acestui lucru este acela de a adresa nu numai problema medicală, ci și aspecte care duc la izolare sau excluziune socială (ex: acces la instrumente digitale, educatie, servicii sociale), precum și de a arăta ca există spațiu în sistem pentru initiative de jos în sus, deschizând posibilitatea de a alege să abordezi problemele de sănătate mintală și dintr-o altă perspectivă decât cea biomedicală.
Proiectul va fi implementat in perioada ianuarie 2023 – februarie 2025 și are ca obiective creșterea notorității în ceea ce privește sănătatea mintală, încurajarea schimbului de experiență în practici de succes și consolidarea capacității serviciilor de sănătate mintală.
Parteneri în proiect: Mental Health Europe (Belgia), EuroHealthNet (Belgia), Mental Health League (Slovacia), Prolepsis (Grecia), Consiliul Municipal Riga (Letonia), Polish Migration Forum Foundation (Poland).
Finanțat de Uniunea Europeana
Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Programului CERV al Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritarea finanțatoare nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.