TRUST – Tailoring Law and Health Initiatives to Promote Inclusion on Mental Illness

Un proiect european coordonat de Centre for Biomedical Law (Portugalia), in parteneriat cu Fundatia Estuar, APCC – Cerebral Palsy Association of Coimbra (Portugalia), Spora Sinergies (Spania) si Maastricht University (Olanda)

 

Practici de Cooperare intre Antreprenoriat, Sanatate si Legislatie – Sondaj de Cercetare

In cadrul proiectului este propus un plan de cercetare mixt (calitativ si cantitativ) care sa ia in considerare perspectivele persoanelor cu boli mintale (inclusiv patologie dubla) si ofiterii de politie. De asemenea, vor fi intervievati, pentru a obtine mai multe informatii despre realitate, membrii familiei si alti profesionisti din domeniul sanatatii. Se va organiza si aplica un ghid de interviu in profunzime, cu intrebari specifice despre cunostintele lor privind legislatia si orientarile, despre modalitatile si strategiile existente pentru persoanele cu boli mintale, opinia lor cu privire la practicile din acest domeniu si sugestiile pentru imbunatatirea interventiei.

Din analiza datelor esantionului representativ, se va realiza un chestionar care va fi validat si utilizat intr-un esantion mai mare al acelor participanti-cheie. Pentru validare se vor lua in considerare proprietatile psiho-metrice ale esantionului si, de asemenea, opinia unei comisii de experti. Sistematizarea datelor colectate va permite: a) sa avem o perspectiva clara asupra ideilor si preocuparilor privind sanatatea mintala si interventia politiei si b) sa introducem perspectivele si realitatile celor implicati in programele de formare pe care dorim sa le construim pentru persoanele cu boli mintale si pentru autoritatile de aplicare a legii. Rezultatele vor fi difuzate pe intregul teritoriu al Europei prin intermediul mijloacelor de informare in masa digitale si a site-urilor web ale partenerilor, inclusiv site-urile universitatilor din Coimbra si Maastricht, si ne asteptam sa aiba impact asupra grupurilor tinta indirecte, cum ar fi judecatorii, psihiatrii si alti profesionisti din domeniul sanatatii si al dreptului. Rezultatele si consideratiile ne ofera o imagine panoramica asupra realitatii asupra practicilor si o privire subiectiva a celor implicati direct atat in Europa de Nord cat si in Europa de Sud.

Drept, Justitie si Sanatate - Manual de instruire pentru persoanele cu boli psihice 

Scopul acestor “Rezultate Intelectuale” este de a construi un program de formare de inalta calitate, care sa se aplice persoanelor cu boli psihice, pentru a le instrui cu privire la modul de relationare cu sistemul sanitar si judiciar si, in special, cu autoritatile care aplica legea. Acestea vor contine informatii necesare si obligatorii cu privire la drepturile si obligatiile acestora, legea privind sanatatea mintala, problemele sociale si cooperarea. Pentru a raspunde mai eficient nevoilor grupului-tinta, programul de instruire se va baza si pe rezultatele anchetei realizate anterior in cadrul proiectului cu privire la ceea ce bolnavii mintal, ofiterii de politie si alti actori-cheie considera important sa faca parte din program de pregatire.

Exista cateva intrebari care trebuie adresate atunci cand se construieste un program de formare pentru persoanele cu tulburari psihice pentru ca acesta sa reuseasca: a) continutul pe care trebuie sa il dezvolte trebuie sa fie in sincronie cu nevoile lor; b) selectarea formatorilor din institutiile parteneriatului care vor coopera in programul de formare pentru a asigura o formare de inalta calitate c) tehnicile de formare selectate sunt potrivite pentru a-i tine concentrati d) respectarea perioadelor de odihna si de medicatie si e) mentinerea unui dialog continuu si articulat astfel incat sa-i mentina implicati. Caracterul inovator este atat in continutul sau, cat si in grupul tinta, deoarece nu exista programe de formare similare cu cele propuse aici si niciunul pentru persoanele cu tulburari psihiatrice. Posibilitatea transferabilitatii este importanta, deoarece vor exista aspecte privind legislatia care va fi specifica pentru fiecare tara, iar fiecare tara va putea sa introduca particularitatile pe temele abordate, iar celelalte continuturi vor fi comportamentale si atitudini reaplicabile

 Programul specializat de aplicare a legii privind sanatatea mintala

Ofiterii de politie vor fi pregatiti sa raspunda, in cunostinta de cauza, atunci cand sunt chemati sa intervina si sunt implicate persoane cu tulburari psihice, sa promoveze tratamentul si indepartarea acestor oameni de sistemul judiciar, asigurand siguranta cetatenilor si a lor. Formarea va oferi ofiterilor de politie posibilitatea de a identifica semnele si simptomele bolilor psihice, de a relationa zilnic cu acesti indivizi si de a adresa specificitatile si dificultatile lor atunci cand le explica chestiuni legale sau chestiuni de autoritate, sa utilizeze tehnici de escaladare intr-o criza psihotica si sa ia decizii informate si bazate pe resursele din comunitate. Atunci cand construim un program de instruire care sa fie adresat birourilor de politie, trebuie sa avem in vedere: a) continutul dezvoltat trebuie sa fie in sincronie cu nevoile ofiterilor b) selectarea atenta a formatorilor c) planificarea modulelor si interventia asigurandu-ne ca planificarea pregatirii este corespunzatoare specificitatii agentiilor care aplica legea si nu interfereaza cu functia obisnuita a institutiei; d) selectarea tehnicilor adecvate de implicare; e) pastrarea continua si articulata a unui dialog cu institutiile de aplicare a legii pentru a le respecta cultura organizationala. Desi formarea este o componenta foarte importanta a unei noi perspective asupra aplicarii legii in materie de sanatate mintala, aceasta reprezinta o provocare complexa in sensul ca, mai mult decat informarea ofiterilor privind bolile mintale, formarea trebuie sa-i transforme. Alte obiective sunt: a) sensibilizarea aplicarii legii cu privire la problemele bolilor psihice; b) promovarea dezvoltarii in domeniul aplicarii legii, avand in vedere o noua paradigma a abordarii bolilor psihice; c) promovarea constientizarii impactului tulburarii psihiatrice asupra indivizilor, familiilor si comunitatii c) promovarea aplicarii legii in construirea de raspunsuri colaborative care privilegiaza tratamentul in locul pedepsei.

Manual privind Practicile de Cooperare in Domeniul Educatiei, Sanatatii, Dreptului si al Retelei Comunitare

Acest rezultat vizeaza elaborarea unui manual privind practicile de cooperare, bazat pe rezultatele si contributiile din ancheta de cercetare si programele de formare. Activitatile dezvoltate in ancheta si in programele de instruire ne vor permite sa identificam cele mai bune practici privind strategiile de cooperare intre diferitele sisteme care intervin in domeniul sanatatii mintale. De asemenea, din evaluarea programelor, vom putea sa integram sugestii privind modul in care serviciile de aplicare a legii si serviciile comunitare ar trebui si pot colabora cu o abordare holistica a persoanei, promovand calitatea vietii si prevenind deteriorarea. Acest produs vizeaza: a) imbogatirea cunostintelor stiintifice cu privire la perceptia mai multor parti relevante interesate asupra subiectelor de sanatate mintala, inclusiv a persoanelor cu tulburari psihice; b) definirea liniilor directoare pentru persoanele cu tulburari psihice; c) interventii de formare in raspuns la boli mintale d) furnizarea de recomandari pentru practici de cooperare bazate pe servicii comunitare. Versiunea finala a acestui produs va fi o contributie complexa atat din partea anchetei, din partea practicilor, cat si a testelor. Este un cerc de informare, ajustare si evaluare constanta care necesita o atentie sporita si o analiza pentru a produce cele mai fiabile si fiabile instrumente care vor fi utilizate in Europa de catre institutiile de instruire si educatie, agentii de aplicare a legii si alti actori din zona sanatatii, a afacerilor sociale si a comunitatii stiintifice.

Erasmus+ Programme-2014-2020-Key Action 2 – Vocational Education and Training Strategic Partnerships-AGREEMENT n° 2017-1-PT01-KA202-035859

 

 

Toate Drepturile Rezervate - Fundatia Estuar