Punem judetul Giurgiu pe harta educatiei din Romania!

 

Perioada de implementare: mai 2018 – aprilie 2021

Finantator: Programul Operational pentru Capital Uman

Proiectul este implementat de Fundatia Estuar in parteneriat cu Asociatia Four Change si  Copil Cu Minte SRL.

Beneficiarii proiectului sunt 908 de copii vulnerabili sau aflati in risc educational, cadre didactice si parinti/tutori din 5 comunitati rurale din judetul Giurgiu (din care 688 copii provenind din 3 unitati scolare, 105 de cadre didactice provenind din 5 unitati scolare si 115 parinti/tutori).

 

Obiectivul general al proiectului il reprezinta implementarea unui program complex de masuri integrate care sa capaciteze toti actorii importanti in procesul educational, la nivelul a 5 comunitati din judetul Giurgiu, pent

ru reducerea si prevenirea abandonului scolar timpuriu si promovarea accesului egal la invatamantul prescolar, cresterea calitatii procesului educational in gradinite si scoli si introducerea de formule educationale inovatoare bazate pe nevoile elevilor.

Obiectivele specifice ale proiectului

1. O.S.1: Cresterea gradului de participare la invatamantul anteprescolar si prescolar a unui numar de 148 copiii (45 de copii cu varsta de 2-3 ani si 103 copii cu varsta de 3-5 ani), apartinand grupului tinta.

Parasirea timpurie a scolii este o problema majora a copiilor din Cosoba, Crevedia Mare si Stoenesti, acestia nefinalizand invatamantul obligatoriu de 10 clase. Sporirea interesului pentru procesul educativ prin activitatile creativ-educative in gradinite: jocuri de gandire - metoda inovativa de dezvoltare personala si emotionala, organizarea atelierelor de dezvoltarea creativitatii, limbajului, gandirii in gradinite, educatia prin joc si joaca - ateliere de vara ii dezvolta si ii pregateste pe copiii de gradinita in vederea unui transfer optim catre scoala si contribuie in mod direct la cresterea performantelor scolare, reducerea abandonului si sansa unui viitor mai bun pentru copiii din cele trei comunitati. O data cu urmarea unui ciclu de invatamant superior, acestora le cresc sansele la angajare, dobandesc respectul si stima comunitatii, devenind modele pentru concetatenii lor. Abordarea educatiei intr-o maniera nonformala, interactiva si atractiva, punand accent pe creativitate, comunicare, descoperirea si stimularea calitatilor individuale favorizeaza cresterea si mentinerea interesului copiilor pentru scoala, in detrimentul altor activitati mai putin educative, dezvolarea bagajului de cunostinte, abilitati si aptitudini, dar si a experientei de viata, si, nu in ultimul rind, a stimei de sine si a increderii in viitor.

2. O.S.2: Cresterea gradului de informare si constientizare locala privind importanta participarii parentale la ingrijirea si educatia timpurie a copilului.

Proiectul vine cu o abordare concreta, implicand direct parintii prin Scoala Parintilor (115 persoane) - un program de informare si consiliere pentru parintii care se confrunta cu dificultati in a face fata rolului de parinte, se confrunta cu stres sau furie in educatia copilului, nu stiu cum sa abordeze disciplinarea copilului sau cum sa comunice eficient cu acesta. De asemenea, avand in vedere lipsa implicarii parintilor la ingrijirea si educatia timpurie a copilului in mediul rural, ca urmare a nevoie comunitatilor din Cosoba, Stoinesti si Crevedia Mare, proiectul dezvolta componenta de informare si constientizare referitoare la importanta participarii parentale la ingrijirea si educatia timpurie a copilului, prin organizarea a 30 activitati de comunicare in fiecare an pentru minim 600 de participanti unde vor fi abordate teme precum importanta educatiei, toleranta, bullying, responsabilitatea si implicarea activa a parintilor in educarea copiilor, temeri si provocari actuale etc.

3. O.S.3: Reducerea si prevenirea abandonului scolar prin masuri integrate de prevenire a abandonului scolar, pentru un grup de 355 de elevi din clasele primare si gimnaziale din 3 comunitati rurale.

In mediul rural, in cele 3 comunitati- Cosoba, Stoenesti si Crevedia Mare, gradul de abandon scolar este ridicat. Cadrele didactice se confrunta cu probleme legate de o curricula scolara invechita, lipsa de material didactice, lipsa de instruire si lipsa de metode moderne de predare, conform cu dezvoltarea copiilor. De asemenea, cele 3 comunitati, se confrunta cu o situatie economica slaba, somaj ridicat, nivel salarial scazut si implicit situatii dificile de viata in familie, ceea ce determina, coroborat cu modul invechit de predare, o crestere a abandonului scolar. Proiectul isi propune sa dezvolte activitati scolare moderne, care sa atraga elevii si sa ii faca sa isi imbunatateasca situatia scolara, participand la activitati socio-educationale - Ateliere de Stiinta distractiva pentru 120 elevi din clasele pregatitoare si clasele 0-4, consiliere si dezvoltare personala, orientare in cariera pentru elevii din ciclul gimnazial, din clasele 5-8 (235 elevi), dezvoltare de abilitati de viata independenta si relationare pentru elevii din ciclul gimnazial, din clasele 5-8 (235 elevi).

4. O.S.4: Motivarea si facilitarea accesului la activitati de educatie non-formala, pentru 92 elevi gimnaziu si 93 de elevi din ciclul primar, prin programul de masuri integrate destinate dezvoltarii comunitaþii- Clubul Vocea copiilor.

Comunitatile rurale sunt cele mai vulnerabile, cu servicii putine si slab calitative, in toate domeniile, de la educatie la social si infrastructura. In cele 5 comunitati incluse in proiect, dezvoltarea comunitatii prin actiuni lipseste, de asemenea educatianonformala, mult mai accesibila si cu rezultate pozitive dovedite. Metodele experientiale sunt extrem de eficiente, desi rar-folosite in sistemul educational romanesc, mai ales cel din zonele rurale defavorizate. Astfel, copiii din ciclul primar si cei de gimnaziu vor beneficia de un program complex de dezvoltare comunitara, in care isi vor insusi notiuni de implicare in cmunitate, de participare civica, de voluntariat dar si de analiza de probleme si initiere de proiecte viitoare in interesul comunitatii proprii.

5. O.S.5: Cresterea gradului de implicare in activitatile educationale prin dezvoltarea competentelor profesionale a unui nr. de 105 de cadre didactice si prin includerea a 75 de profesori in programul de instruire ”Abilitati de viata”, in vederea reducerii si prevenirii abandonului scolar.

Sistemul de invatamant romanesc este deficitar la capitolul de instruire continua a cadrelor didatice, atat in ceea ce priveste continutul curriculei de invatamant dar mai ales in ceea ce priveste adaptarea acesteia folosind metodel moderne de predare. Astfel, prin un mod de predare linear, non-interactiv, luand in considerare evolutia tehnologiei moderne care inca nu se pune in practica in mediul rural, profesorii nu atrag elevii si nu ii motiveaza in a lua parte interactive la orele de clasa. Urmeaza abandonul scolar, studiile spunand ca modul de predare este un factor determinant. In acest context, gasim prioritar dezvoltarea de programe dedicate profesorilor, focusate pe nevoie de dezvoltare a competentelor profesionale si de intelegere si punere in practica a abilitatilor de viata. Prin programul de mentorat, proiectul isi propune o serie de masuri integrate, care sa duca la final la scaredrea abandonului scolar.

Toate Drepturile Rezervate - Fundatia Estuar