Serviciul de locuinte protejate

Estuar a fost un proiect ambitios, in 1993, atunci cand serviciile sociale erau greu intelese, iar cele pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala nici macar nu existau. Fundatia Estuar a fost prima alternativa comunitara, in afara serviciilor medicale psihiatrice, pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala, care erau vulnerabile si marginalizate in acea perioada. De asemenea, a fost prima organizatie nonguvernamentala care si-a inceput activitatea prin intermediul Locuintelor Protejate pentru adultii cu probleme de sanatate mintala, care au beneficiat de asistenta specifica, intr-o societate aflata in tranzitie, saracie, pentru care acest tip de serviciu parea cu totul iesit din comun la acea vreme.

Fundatia Estuar este prima organizatie din Romania care a oferit un camin si posibilitatea de a duce o viata obisnuita si demna adultilor cu probleme de sanatate mintala lipsiti de locuinta, familie, loc de munca.

Astfel ca, ingrijirea in sistemul locuintelor protejate constituie un factor important in diminuarea numarului de paturi din Spitalele de Psihiatrie. Locuinta Protejata este liantul intre institutii si comunitate. Prin intermediul acestui sistem de ingrijire se face trecerea de la mediul institutional la cel independent in comunitate. Costurile si eficienta acestui program dovedindu-se foarte avantajoase atat pentru stat, daca ar suporta cheltuielile de ingrijire cat si pentru bolnavul psihic care beneficieaza de servicii de calitate si de integrare sociala garantata. Prin oferirea suportului si consilierii, adultii cu probleme de sanatate mintala, beneficiari ai proiectului, isi dezvolta abilitatile de autogospodarire, autoingrijire, reprezentare sociala, facilitand-se astfel reintegrarea sociala.

Adultii cu probleme de sanatate mintala sunt dependenti economic si din punct de vedere social, multi dintre acestia nu au resurse de reintegrare. Prin urmare, incurajam beneficiarii proiectului sa-si asume deciziile, sa-si apere drepturile, sa participe la viata sociala, sa-si respecte obligatiile de cetateni.

Echilibrul afectiv dobandit duce la un bun management al vietii personale, la stabilirea unor bune relatii interpersonale, la redobandirea unui loc in comunitate si a statutului social.

Experienta de convietuire (3 adulti cu probleme de sanatate mintala intr-o locuinta), responsabilizarea locatarilor, organizarea vietii zilnice, comune si individuale, sunt elemente care asigura succesul acestui proiect. Daca in primele luni de viata in locuinta protejata suportul acordat de echipa este consistent si intens, cu timpul locatarii preiau conducerea si organizarea locuintei, gestionarea bugetului. Grupul astfel format este capabil sa se auto-organizeze si sa rezolve multe dintre problemele de relationare (tensiuni, conflicte).

Fundatia Estuar dezvolta un proiect de locuinte protejate pentru persoanele cu probleme severe de sanatate mintala, care consta in trei apartamente in cartierele obisnuite ale Bucurestiului, respectiv in Rahova si Berceni, in care se ofera servicii specializate pentru 9 persoane. Serviciile care se desfasoara intr-o locuinta sunt de mai multe tipuri:

            a) Serviciul de gazduire pe perioada determinata presupune oferirea unui spatiu locativ beneficiarului, respectiv o camera intr-o locuinta obisnuita, (un apartament de bloc) si posibilitatea de a folosi spatiile comune aferente (bucatarie, toaleta/baie, camera de zi, dependinte, spatii exterioare). Fiecare beneficiar poseda cheie proprie a camerei si a locuintei. Amenajarea si dotarea locuintei asigura confort si o atmosfera familiala; spatiul este dotat astfel incat sa corespunda nevoilor si stilului individual de viata si care sa permita manifestarea autonomiei personale.

             b) Serviciul de suport emotional - consta in oferirea de suport in diverse situatii ale vietii de zi cu zi. Beneficiarul poate primi suport emotional in cadrul sedintelor de suport individuale si de grup. Aceste sedinte sunt oferite beneficiarului pentru a-i readuce starea de echilibru emotional si liniste sufleteasca, necesara abordarii intr-o maniera cat mai realista a problemelor cotidiene.

c) Serviciul de informare si indrumare/Servicii de reconciliere a vietii de familie cu viata profesionala - consta in informarea beneficiarului de catre personal angajat asupra valorilor promovate de comunitate, asupra drepturilor si obligatiilor lui in calitate de cetatean, pentru a deveni membru activ al comunitatii. Astfel, personalul are rolul de a informa si de a indruma beneficiarul catre institutiile de interes public centrale si locale din comunitate, catre diverse organizatii din sfera societatii civile care il pot sprijini prin serviciile si facilitatile oferite. Personalul fundatiei promoveaza activitati de constientizare si implicare a comunitatii in satisfacerea nevoilor beneficiarilor: incadrare in munca, petrecerea timpului liber, socializare, etc.

d) Serviciul de socializare si petrecerea timpului liber/ Terapie ocupationala - consta in incurajarea beneficiarului in a participa la activitati de socializare, recreative si de petrecere a timpului liber in concordanta cu potentialul si preferintele proprii, atat in locuinta protejata, cat si in afara ei, fara a deranja sau prejudicia pe ceilalti colocatari, precum: auditii muzicale (TV si radio), diverse jocuri (sah, table, rummy, carti), vizionare de film, teatru, opera, vizite la muzee, plimbari, in   parc, picnic-uri, aniversari zi nastere, excursii, concedii, dezvoltarea de noi talente, hobby-uri, etc.

e) Serviciul de ingrijire personala/Recuperare si terapii de racuperare - consta in sustinerea beneficiarului in vederea dobandirii unor abilitati practice care sa-l ajute pe acesta sa se autoingrijasca, autoserveasca si autogospodareasca. Astfel acesta este implicat treptat in activitati de ingrijire si igiena personala, activitati gospodaresti si in alte activitati practice astfel incat acesta ajunga sa isi desfasoare un program zilnic in cadrul locuintei prin care sa isi exercite efectiv si responsabil dreptul la decizie si autonomie.

f) Serviciul de consiliere psihologica, sociala/Recuperare si terapii de recuperare

- Serviciul de consiliere psihologica consta in sustinerea beneficiarului si a apartinatorilor lui, prin interventii psiho-educationale, in vederea dezvoltarii personale si a cresterii stimei de sine a acestuia. In tot acest timp, se urmareste imbunatatirea abilitatilor de comunicare si de gestionare a propriilor trairi generate de starea de sanatate. Beneficiarul este incurajat sa faca fata situatiilor cotidiene de viata si sa depaseasca, atunci cand este cazul, situatiile de criza, pentru o mai buna adaptare in comunitate. Atunci cand este nevoie, beneficiarul este indrumat catre alte servicii specializate.

- Serviciul de consiliere sociala consta in asistenta beneficiarului in construirea, mentinerea si imbunatatirea relatiilor sociale cu apartinatorii: membrii familiei, prieteni, vecini, membrii comunitatii. Beneficiarul este ajutat in a-si dezvolta abilitatile sociale de comunicare si relationare cu comunitatea, in vederea autoreprezentarii sociale. Personalul angajat are rolul de educator, facilitator si mediator social in interactiunea sociala a beneficiarului cu ceilalti membrii ai societatii.

g) Serviciul de integrare/reintegrare sociala/ Servicii de reconciliere a vietii de familie cu viata profesionala.

In cadrul acestui serviciu beneficiarul este incurajat sa isi asume deciziile privind viata personala si sociala. Deasemenea acesta este incurajat sa aiba initiative: sa propuna activitati/sa le organizeze si sa le desfasoare.

Beneficiarul este implicat in conceperea planului individiual de interventie astfel incat serviciile oferite sa raspunda nevoilor reale identificate. Nu in ultimul rand beneficiarul este incurajat sa initieze contacte sociale noi, sa imbunatateasca si relatiile sociale anterioare.

            Totodata, fundatia sprijina beneficiarii din locuintele protejate prin sustinere financiara cu privire la plata utilitatilor aferente locuintei, cat si a achizitionarii de produse alimentare si igienice.

Toate Drepturile Rezervate - Fundatia Estuar