ARTY. O abordare a art-terapiei pentru tinerii vulnerabili cu probleme de sănătate mintală.

Parteneri: Arty implică un grup de 7 parteneri din 6 țări diferite (Marea Britanie, Italia, Grecia, Cipru, Spania, România): 
  1. ESTUAR (RO) www.estuar.org; consiliere@estuar.org
  2. ANZIANI E NON SOLO (IT) www.anzianienonsolo.it; info@anzianienonsolo.it 
  3. INTRAS (ES) www.intras.es; intras@intras.es
  4. KMOP (GR) www.kmop.gr; kmop@kmop.gr
  5. HABILITAS (RO) www.habilitas.ro; asoc.habilitas@yahoo.com
  6. CARDET (CY) www.cardet.org; info@cardet.org
  7. ARTIT (UK) www.artit.net; contact@artit.com

Perioada de finanțare:

01.06.2021- 31.05.2023

Aplicant:

Fundația Estuar

Finanțator:

ANPCDEFP

Website finanțator:

Loc de desfășurare: România, Marea Britanie, Italia, Grecia, Cipru, Spania Descriere proiect: Proiect Arty este rezultatul cooperării a 7 parteneri europeni angajați să dezvolte o abordare inovatoare prin art-terapie pentru tinerii cu probleme de sănătate mintală, vizând îmbunătățirea ofertei de abordări inovatoare de art-terapie pentru tinerii vulnerabili. Obiective: 
  • Generale: 
Proiectul „ARTY – Digital Art Therapy for Young People with Existing or Emerging Psychological Disorders” își propune să contribuie la îndeplinirea acestei noi provocări. ARTY reunește practicieni din domeniul sănătății mintale, educației non-formale, artelor și culturii, pentru a implementa și a construi pe baza modurilor deja dovedite de art-terapie digitală pentru tinerii cu tulburări de stres și anxietate.
  • Specifice:
Arty intenționează să răspundă acestei provocări a situației de sănătate mintală publică prin: 
  1. extinderea competențele lucrătorilor cu tineretul, psihologilor, asistenților sociali și practicienilor din Grecia, Italia, Spania, Cipru și România, care lucrează cu tineri vulnerabili cu afecțiuni de sănătate mintală în curs de dezvoltare sau existente, pentru a putea oferi sprijin continuu acestora, beneficiarilor, chiar și în timpul blocajelor și situațiilor de carantină, prin utilizarea art-terapiei digitale; 
  2. creșterea accesului lucrătorilor cu tineretul, a psihologilor, asistenților sociali și practicienilor la un ghid care leagă creativitatea și rolul abordărilor artistice atunci când se lucrează pentru bunăstarea mintală a tinerilor. Manualul va include, de asemenea, strategii practice pentru a ajuta tinerii cu tulburări mintale să abordeze presiunile și factorii de stres ascunși prin artă și explorare, arătând potențialul artei ca strategie de vindecare;
  3. îmbunătățirea accesului organizațiilor și părților interesate relevante la un set de instrumente de conștientizare cu privire la impactul COVID-19 asupra tinerilor cu boli mintale. Parteneriatul continuă acum să se întâlnească și să intervieveze actorii naționali relevanți în art-terapie, unul dintre primii pași ai creării ghidului. 
Grupuri țintă: Proiectul își propune să contribuie la sprijinirea tinerilor vulnerabili cu probleme de sănătate mintală (cu tulburări de stres și anxietate), a psihologilor, a asistenților sociali și a practicienilor pentru a-și dezvolta competențele și pentru a-și spori abilitățile în vederea organizării de sesiuni de terapie prin artă digitală pentru acești tineri cu condiții de sănătate mintală în curs de dezvoltare sau deja existente.   Beneficii:
  1. Îmbunătățirea competențelor lucrătorilor din domeniul sănătății mintale prin utilizarea art-terapiei ca strategie de vindecare. 
  2. Îmbunătățirea capacităților tinerilor cu probleme de sănătate mintale existente sau in dezvoltare pentru a face față anxietății și depresiei.
  3. Crearea unui ghid de strategii practice pentru a ajuta tinerii cu tulburări mintale să abordeze presiunile și factorii de stres ascunși prin artă și explorare, arătând potențialul artei ca strategie de vindecare și a bunăstării sănătații mintale a tinerilor.
  4. Pentru a afla mai multe despre proiectul Arty și pentru a vă implica în activități vă rugăm să urmați link-ul website-ului: www.artyproject.eu

Parteneri:

Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.