Ore de consiliere pentru profesori, cu psihiatrul Estuar Florian Koleci
Un sistem de coordonate carteziene, în care axa orizontală e gândirea și cea verticală e acțiunea, e desenat pe un flipchart în fața sălii de festivități a Liceului tehnologic Sfântul Andrei din Ploiești. În jur de 20-30 de profesori îl ascultă captivați pe psihiatrul Estuar Florian Koleci, venit să le vorbească despre cum să lucrezi la clasă cu adolescenții cu probleme de comportament. Koleci „predă” interactiv, implicând audiența în întrebări și răspunsuri, așa cum, desigur, chiar profesorii din sală fac la orele lor.
– Ce avem în cadranul din stânga jos, unde nu avem nici acțiune, nici gândire?, întreabă psihiatrul.
– Eșec! răspunde sala unanim.
– Și în cadranul din dreapta, unde avem gândire, dar nu și acțiune?
– … audiența ezită…
– Tot eșec, confirmă Koleci. Dar în cadranul și cu gândire, și cu acțiune?
– Succeees!
– Dar în cadranul din stânga sus, unde avem acțiune, dar fără gândire?
– Un bodiguard!, vine răspunsul mucalit al cuiva din fundul sălii.
Așa a început prima oră de consiliere pentru profesori, din cadrul proiectului „Educați azi, valoroși mâine!”, derulat de Fundația Estuar în 20 de licee din țară. Florian Koleci este psihiatru și prihoterapeut, cu o experiență de peste zece ani în domeniu, iar orele de azi de la Ploiești au fost suficient de interesante încât unii profesori să plece de la curs cu întrebarea „când mai țineți astfel de ore?” pe buze.
Profesorii prezenți au aflat despre cele șapte obiective ale unui adolescent, despre motivele care-l pot face pe un copil să chiulească sau să nu fie interesat de ore, despre angoase, motivații și frustrări, atât de partea elevilor cât și a profesorilor sau a părinților.
Au răsfoit Ghidul de supraviețuire în liceu, editat de Estuar în cadrul acestui proiect, și s-au amuzat de unele aspecte din el, care li s-ar fi aplicat și lor, profesorilor, la fel de bine.
Koleci le-a dat și câteva „exerciții” practice de făcut pe loc, pe echipe, de pe urma cărora au aflat că de cele mai multe ori mentalul adolescentului seamănă destul de mult cu cel al adultului, când vine vorba de tipologii umane.
Au fost cazuri și exemple concrete de abordare a unei situații limită, la clasă sau acasă, comparații între sistemul nostru de educație și cel blamat sau apreciat (depinde de unde privești) american.
În următoarele două luni Florian Koleci va susține astfel de ore de consiliere în licee din Giurgiu, București și Cluj.
***
Proiectul „Educați azi, valoroși mâine” este finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a FRDS şi a Granturilor SEE 2009 – 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine Fundației Estuar. Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE accesaţi www.eeagrants.org sau www.granturi-corai.ro.