MOM UP – Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata

nvesteste în oameni !
Proiect co-finantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Numarul de identificare al contractului: POSDRU/97/6.3/S/63658
Titlul proiectului: „ MOM UP – Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata”

REZUMAT:

Obiectivul general al proiectului il reprezinta asigurarea egalitatii de sanse pentru femeile-mama din Romania aflate in situatii dificile de viata, in ceea ce priveste accesul la informatie, la consiliere, la formare profesionala, la obtinerea si pastrarea unui loc de munca si a echilibrului profesie-familie. Pe scurt, proiectul pilot Scoala Mamelor, va dezvolta 3 centre de asistenta si consiliere la Bucuresti, Ploiesti si Cluj, unde mamele aflate in dificultate (cu risc de excluziune sociala, cu un grad de saracie extrema, aflate in pragul abandonului copiilor, unice intretinatoare ale familiei, victime ale violentei domestice, ale discriminarii la locul de munca, care sufera de depresie post-natala sau de stres post traumatic, aflate in somaj sau avand venit minim pe economie, tinere eleve sau studente care devin mame timpuriu, etc.) vor avea la dispozitia lor, gratuit, sfatuitorii de care au atata nevoie: psihologi, psihiatri (sa nu uitam ca aceste mame nu isi permit sedinte la acest tip de specialist pentru ca ele costa minim un million de lei vechi, practic nu le asculta nimeni problemele, nu au cu cine sa se sfatuiasca, sa le ajute sa-si descopere potentialul si sa vada lucrurile intr-o noua lumina pentru ele insele, sa le ofere o alternativa), se vor organiza dezbateri cu experti in drepturile femeilor, sanatate, legislatie, formare profesionala, antreprenoriat, comunicare sau femei care au fost in situatia lor dificila, au reusit sa o depaseasca si au cunoscut ulterior succesul. De asemenea, vom organiza cursuri de formare profesionala atestate CNFPA pentru a da o noua sansa femeilor care vor sa faca un pas inainte profesional.
In paralel cu centr ele se va dezvolta si o platforma web, Comunitate Virtuala a Mamelor, un site complex cu informatii diverse necesare mamelor, cu specialist angajati sa raspunda intrebarilor lor pe diverse domenii, cu posibilitatea ca ele sa dialogheze intre ele, etc.
O alta componenta importanta va fi Telefonul Mamelor, un numar scurt unic la nivel national, gratuit, la care mamele pot suna 7 zile din 7, 12 ore pe zi, le vor raspunde specialist in toate domeniile mentionate mai sus care le vor asculta problemele, le vor da informatii utile, directii de urmat sau vor duce problema lor mai departe catre institutii ale statului abilitate sa o rezolve, obtinand feedback, atunci cand este necesar si posibil (acest telefon va fi necesar pentru femeile care nu au acces la internet si nici nu-si pot permite sa vina intr-unul din cele 3 centre, pentru ca locuiesc prea departe de ele).
Proiectul va avea parte de cunostinte si bune practici pe plan international prin promovarea schimburilor de experienta transnationala in domeniul egalitatii de sanse si de gen (partenerul transnational este o fundatie cu experienta in domeniu si pe proiect similar cu fonduri structurale).
O serie de publicatii vor fi elaborate in acest proiect adresat mamelor: O mama sanatoasa, un copil sanatos, Cunoaste-ti drepturile si Mamele si cariera.

DESCRIEREA PROIECTULUI

Obiectivul general al proiectului il reprezinta asigurarea egalitatii de sanse pentru femeile-mama din Romania aflate in situatii dificile de viata, in ceea ce priveste accesul la informatie, la consiliere, la formare profesionala, la obtinerea si pastrarea unui loc de munca si la intemeierea unei familii printr-o serie de actiuni cu caracter inovator care vor conduce la cresterea participarii acestora la viata economica si sociala.

Obiective specifice:
O.1. Dezvoltarea serviciilor de informare, asistenta si consiliere intr-o gama vasta de domenii (sanatate, legislatie, dezvoltare si formare profesionala), astfel incat membrele grupului tinta sa isi poata construi o cariera profesionala si o viata de familie armonioasa;
O.2. Facilitarea accesului la informare, consiliere si indrumare prin intermediul Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor (asigurate la Bucuresti, Ploiesti si Cluj, in sediile Fundatiei Estuar, partener in proiect; timp de un an, aici mamele vor avea parte de consiliere psihologica si psihiatrica gratuita, de 18 dezbateri realizate de expertii nostrii si de femei de success, care au trecut odinioara prin mari dificultati, precum si 9 cursuri de formare profesionala, pe 3 domenii diferite, cu acreditare CNFPA), Platformei Web Comunitatea Virtuala a Mamelor din Romania si cu ajutorul numarului de telefon gratuit pus la dispozitia grupului tinta, la care raspund specialisti antrenati de un alt partener, Asociatia Telefonul Copilului;
O.3. Facilitarea accesului grupului tinta la programe de formare profesionala, astfel incat femeile-mama sa devina capabile sa obtina locuri de munca mai bune
O.4. Facilitarea transferului de know-how, cunostinte si bune practici pe plan international prin promovarea schimburilor de experienta transnationala in domeniul egalitatii de sanse si de gen (partenerul transnational este o fundatie din Ungaria cu experienta in domeniu si pe proiect similar cu fonduri structurale).

Proiectul va beneficia de o ampla campanile de promovare atat pet v, cat si in presa scrisa si online.
Avand in vedere obiectivul general si pe cele specifice, acest proiect va contribui la atingerea urmatoarelor obiective operationale din DM 6.3: Consolidarea principiului accesului egal pentru toti pe piata muncii cu scopul de a creste oportunitatile de angajare ale femeilor si persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile; Asigurarea accesului egal la ocupare si la construirea unei cariere profesionale, in vederea crearii unei piete a muncii inclusive; Prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane. Grupul tinta va beneficia de informare, con siliere, asistenta si formare profesionala, actiuni care vor ajuta la cresterea participarii acestora la viata economica si sociala. Instrumentele dezvoltate prin proiect vor servi la continuarea proiectului in viitor si in alte regiuni sau pentru alte grupuri tinta similare. Proiectul include si abordarea unor practici europene ce faciliteaza dezvoltarea si promovarea principiului egalitatii de sanse si de gen. Conform celor mai sus mentionate, proiectul contribuie la indeplinirea obiectivelor specifice axei prioritare 6 , si anume la „facilitarea accesului pe piata muncii a grupurilor vulnerabile si promovarea unei societati inclusive si coezive in scopul asigurarii bunastarii tuturor cetatenilor”, precum si la indeplinirea obiectivului general al POSDRU.

PARTENERI IN PROIECT

Proiectul MOM UP – Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata” a fost implementat de Fundatia Pretuieste Viata in parteneriat cu Fundatia Estuar, Asociatia Telefonul Copilului si JOL- LET Foundation si a fost finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Rezultatul general al proiectului il va reprezenta cresterea participarii femeilor-mama din Romania aflate in situatii dificile de viata (cu risc de excluziune sociala, cu un grad de saracie extrema, aflate in pragul abandonului copiilor, unice intretinatoare ale familiei, victime ale violentei domestice, ale discriminarii la locul de munca, care sufera de depresie post-natala sau de stres post traumatic, aflate in somaj sau avand venit minim pe economie, tinere eleve sau studente care devin mame timpuriu) la viata economica si sociala. Urmatoarele rezultate partiale vor fi atinse:
1. Conceptul de realizare si functionare a Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata.
2. O campanie nationala de informare si constientizare privind serviciile oferite prin intermediul Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata in vederea cresterii participarii acestora la viata economica si sociala; Materiale promotionale (flyere, afise, pixuri, notes-uri, genti, tricouri, mouse-pad-uri personalizate, Agenda Mamelor); Un Spot TV, participari la dezbateri televizate; Anunturi si articole in presa locala, reviste de specialitate, reviste pentru femei; Actiuni online de informare si constientizare – mailing, newsletter, bannere online; 18 dezbateri informative (din care o treime vor promova accesul pe piata muncii).
3. Conceptul de realizare si functionare a Platformei Web – Comunitatea Virtuala a Mamelor din Romania care va actiona ca un centru polarizator de furnizare de informatii si functionalitati online pentru membrele grupului tinta; 1 Platforma Web – Comunitatea Virtuala a Mamelor din Romania, instrument prin intermediul caruia se va oferi membrelor grupului tinta consultanta si asistenta online pe probleme de sanatate, legislatie si dezvoltare profesionala de catre specialistii din cadrul centrelor; 3 Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata; 3000 de membre ale grupului tinta care vor beneficia de informare, asistenta si/sau consiliere medicala, juridica si profesionala in cadrul centrelor, prin intermediul platformei Web si a liniei telefonice gratuite; Conceptul de realizare si functionare a serviciului telefonic gratuit; Un serviciu gratuit de call-center prin intermediul caruia sa se ofere asistenta si consiliere membrelor grupului tinta in ceea ce priveste legislatia in vigoare; O serie de publicatii adresate mamelor – “O mama sanatoasa, un copil sanatos”, „Cunoaste-ti drepturile” si „Mamele si cariera”, publicate sub forma de brosura si CD (6000 de exemplare); O baza de date cu membre ale grupului tinta.
4. 9 stagii de formare profesionala – cursuri calificare/recalificare; 135 de membre ale grupului tinta participante la sesiunile de curs si certificate CNFPA.
5. 2 vizite de lucru ale expertului partenerului transnational in Romania si o vizita de lucru in tara de origine a partenerului transnational, care for facilita transferul de cunostinte, de bune practici si de metodologie in domeniul egalitatii de sanse si de gen si reintegrarii femeilor pe piata muncii.

Proiectul a facilitat accesul mamelor la informare, consiliere si indrumare prin intermediul unei Retele de 3 Centre Pilot de Consiliere a Mamelor, prin platforma web www.scoalamamelor.ro si prin intermediul numarului de telefon gratuit 116111. Astfel, la nivelul tarii au fost organizate 18 dezbateri care au promovat atat accesul la piata fortei de munca cat si tehnici de viata independenta, iar 135 de mame au participat in cadrul a 9 stagii de formare profesionala in diferite domenii si au obtinut diplome acreditate si recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.