Obiectivul proiectului EMPAD este crearea unui nou program de instruire pentru personalul implicat in educatia adultilor si pentru ceilalti profesionisti care lucreaza cu persoane cu probleme de sanatate mintala. Instruirea EMPAD ofera o orientare pentru serviciile de reabilitare bazate pe comunitate (CBR) si, in special, pentru metoda Clubhouse, care pune accent pe orientarea recuperarii, oportunitatile de invatare si integrarea pe piata fortei de munca a persoanelor cu boli mintale.
Programul de instruire EMPAD se va desfasura ca program-pilot in cadrul proiectului, iar produsul de instruire final va fi oferit publicului european prin intermediul Bazei de date de instruire Comenius-Grundtvig. Proiectul va publica materiale de instruire pentru cursuri si va oferi pe Web materiale gratuite pentru invatamantul la distanta.
Adultii care au suferit de probleme de sanatate mintala participa la dezvoltarea si implementarea proiectului ca “experti prin experienta”.
Proiectul EMPAD promoveaza calitatea serviciilor de reabilitare bazate pe comunitate, oferind profesionistilor tipuri noi de oportunitati de a efectua instruirea.
Pe termen lung, proiectul va facilita noile programe CBR si posibilitatile de instruire pentru adultii care sufera de boli mintale in zone in care posibilitatile similare nu sunt inca accesibile. Numarul mai mare de programe CBR va oferi mai multe posibilitati pentru cetatenii dezavantajati, astfel incat acestia sa beneficieze de invatatura pe parcursul intregii vieti si sa fie inclusi in societate.
Scop si Obiective
Scop
– Ajutarea persoanelor cu probleme de sanatate mintala sa se implineasca in plan personal si sa aiba acces la locuri de munca, instruire, precum si la alte activitati utile;
– Promovarea unui numar de persoane calificate in domeniul serviciilor de reabilitare bazate pe comunitate;
– Diseminarea si exploatarea in Europa a reabilitarii si metodelor de instruire bazate pe comunitate;
– Constientizarea cerintelor educationale si sociale specifice adultilor cu probleme psihologice.
Opiective
– In tarile tarile selectate, realizarea unei analize a nevoilor in ceea ce priveste reabilitarea bazata pe comunitate;
– Crearea programului de instruire EMPAD pentru personalul care se ocupa cu educatia adultilor si pentru ceilalti profesionisti care lucreaza efectiv cu persoane afectate de probleme de sanatate mintala;
– Crearea materialelor de instruire pentru cursurile EMPAD;
– Publicarea gratuita pe Web a materialelor de instruire pentru invatamantul la distanta;
– Organizarea a doua cursuri-pilot de instruire EMPAD si a doua cursuri EMPAD de instruire la locul de munca;
– Facilitarea noilor programe de instruire bazata pe comunitate in zonele in care nu exista inca programe similar
Grupuri Tinta
– Persoanele care se ocupa de educatia adultilor si alti profesionisti care lucreaza efectiv cu persoane care sufera de boli mintale;
– Adultii care sufera de boli mintale;
– Oameni politici, organele de decizie si functionarii publici din sectorul social, al sanatatii si al educatiei; alte proiecte si retele din UE; membrii familiilor si rudele adultilor care sufera de boli mintale.
– Conceptul de servicii de reabilitare bazate pe comunitate nu le este inca familiar celor care lucreaza cu persoanele care sufera de boli mintale.
Una dintre barierele care stau deseori in calea dezvoltarii sistemelor de ingrijire bazate pe comunitate este lipsa de personal cu calificare adecvata. Personalul potential care ar putea folosi aceste metode este format din psihologi, psihiatri, lucratori sociali, consilieri de orientare profesionala, profesori, instructori pentru educatia adultilor si consilieri educationali din cadrul organizatiilor neguvernamentale (ONG) si institutiilor pentru educatia adultilor.
Al doilea grup avut in vedere este format din persoanele cu probleme de sanatate mintala care vor participa la activitatile proiectului, ca “experti prin dreptul conferit de experienta”. Acestia vor participa la sesiunile de training EMPAD si, totodata, vor face parte din echipele de instruire.
In plus, publicul mai larg format din beneficiarii acestor servicii va fi informat despre rezultatele proiectului.
Al treilea grup tinta este cel al factorilor interesati: politicieni, factori de decizie, furnizori de servicii educative pentru adulti, alte proiecte si retele care pot sustine dezvoltarea serviciilor bazate pe comunitate la nivel local, national si international.
Rezultate
– Programul de instruire EMPAD
– Doua cursuri-pilot de instruire EMPAD 2011
– Doua cursuri EMPAD de instruire 2012
– Materiale pentru cursul de instruire EMPAD
– Raportul cu analiza cerintelor privind reabilitarea bazata pe comunitate in Europa
– Site-ul web al proiectului
– Sapte seminarii nationale si trei workshop-uri
– Conferinta finala
– Descrierea bunelor practici EMPAD
Instruire
Programul de instruire EMPAD va oferi o orientare programului Clubhouse, care pune accent pe orientarea recuperarii, pe oportunitatile de invatare si pe integrarea pe piata fortei de munca a persoanelor cu boli mintale.
Programele Clubhouse exista in 19 tari europene, in total aproximativ 90 de filiale Clubhouse in Europa.
Modelul Clubhouse se bazeaza pe programul zilnic ordonat in functie de munca, pe sustinerea colegilor, pe relatiile bazate pe egalitate intre membrii Clubhouse si personal si pe orientarea refacerii. Locurile de munca protejate si instruirea joaca un rol important in cadrul programului. Obiectivul programului este de a ajuta persoanele cu probleme de sanatate mintala sa se realizeze in functie de propriile abilitati si sa fie apreciate ca vecini, colegi, prieteni si membri cu drepturi depline ai societatii.
Programul de instruire EMPAD va fi conceput si creat in cadrul proiectului EMPAD. In cadrul proiectului se vor organiza doua cursuri-pilot de instruire in mai 2011. Vedeti aici programele cursurilor-pilot de instruire.
Cursul de instruire EMPAD va fi dezvoltat dupa faza de pilot.
Primele cursuri de instruire EMPAD oficiale vor fi organizate in mai 2012 si vor fi deschise tuturor.
Cursurile de instruire EMPAD vor fi incluse in Baza de date de instruire Comenius-Grundtvig. Informatiile preliminare despre curs vor fi accesibile pe site-ul Web EMPAD. Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati conducerea proiectului.
Parteneri
– Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos – Institutul National pentru Sanatate si Bunastare, Finlanda
– Sozialpsychiatrisches Zentrum des PARITÄTISCHEN din Bayern, Germania
– Helsingin Klubitalot – Clubhouse-urile din Helsinki, Finlanda
– De Waterheuvel, Amsterdam, Olanda
– Papilot, zavod, Liubliana, Slovenia
– Fountain House Stockholm, Suedia
– Fundatia Estuar, Romania
– Fundatia UZTAI Fundazioa, Spania
– Zavod RUJ – Institutul pentru educatie, calificare si reabilitare, Slovenia
– Centrul International pentru Dezvoltarea Clubhouse, Statele Unite ale Americii