Promoting Adult Education in mental health are drept scop principal pregatirea specialistilor care lucreaza cu oameni cu tulburari psihice.
In acest sens proiectul dezvolta mai multe sesiuni de training-uri si metodologii de recunoastere, validare si certificare de competente – RVCC si pune la dispozitie o serie de materiale educationale adresate formatorilor, profesionistilor si practicienilor in acest domeniu. Proiectul isi propune sa rezolve doua mari probleme:
– Lipsa de competente ale profesionistilor cu nivel de educatie pe probleme de psihiatrie.
– Lipsa de modele educationale adresate persoanelor cu boli mintale.
Social si educational, obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. promovarea incluziunii adultilor cu dereglari psihiatrice prin educatie si formare profesionala.
2. sa promoveze imbunatatirea calificarilor profesionistilor din domeniul educational de diseminare, recunoastere, interventie.
Mai mult validarea si certificarea competentelor poate imbunatati calitatea sistemelor VET pentru persoanele cu tulburari psihice.
Strategia de abordare cheie va fi integrarea unor sesiuni de instruire pentru profesionisti studenti si familii, precum si seminarii / ateliere de domenii tematice ce vor avea loc in toate tarile implicate.
Principalele rezultate preconizate vor fi: un sondaj initial si schimburi de bune practici, diseminarea si adaptarea RVCC, formare cu instrumente si materiale, un portofoliu si un ghid, seminarii si ateliere.
Obiective
Acest proiect este destinat sa ajute pe cei direct interesati, persoane cu tulburari psihice dar de asemenea si familiile acestora, tehnicieni, profesionisti, prin promovarea unor activitati distincte si a unor produse educationale in curs de dezvoltare.
In concluzie cele doua obiective structurale ale acestui proiect sunt:
1. De a promova includerea de adulti cu studii psihiatrice in programe de formare profesionala.
2. De a promova imbunatatirea calificarilor profesionistilor in domeniul de interventie educationala cu adultii cu tulburari psihice.
Persoanele cu tulburari psihice vor participa, de asemenea la diferite sesiuni de instruire pentru a spori cunostintele lor in zonele centrale pentru incluziunea sociala si educationala a acestora. Ei vor avea parte de sesiuni de formare specifice cu privire la modul de a colabora si de a pregati ateliere, in scopul de a le pregati pentru a fi co-formatori in ateliere de lucru pentru viitor.
Ateliere de lucru pentru familii vor fi simplificate, si aceste persoane vor urma un proces de re-integrare in comunitate si viata sociala. Ei trebuie sa fie mai bine pregatiti sa faca fata specificitatilor acestora in viata de zi cu zi astfel incat sa poata fi sprijin in experiente sociale si educationale.
Pentru scopul doi se vor pregati mai multe sesiuni de formare pentru profesionisti. Considerand educatia ca piesa centrala in integrarea deplina, tehnicienii trebuie sa fie pregatiti sa insoteasca si sa ajute persoanele fizice de-a lungul programului.
Valori europene
Proiectul reuneste expertiza combinata a cercetatorilor, sectoarele public si privat in patru state europene membre. Combinand eforturile acestora se va avansa in intelegerea adversitatii si in lupa cu adultilor cu boli mintale si familiile lor. Acest amestec de competente si cunostinte va contribui la imbunatatirea calitatii educatiei, consolidarea dimensiunii europene si cooperarea intre diferitele parti interesate pentru a lupta impotriva discriminarii bazate pe boli mintale.
Recunoasterea, validarea si certificarea competentelor ofera un model universal, care poate fi aplicat in intreaga Europa, cu ajustarile locale, pentru a asista Centrele de Formare Profesionala in imbunatatirea serviciilor pe care le furnizeaza oamenii pregatiti in domeniul tulburarilor psihice.
Alte contributii importante ale acestei cooperari la proiect vor fi:
– Schimbul de informatii si de invatare a metodelor folosite pentru a plasa persoanele cu boli mintale in ramura corecta si la locul de munca in Europa, astfel incât sa putem adapta si integra aceste metode pentru sistemele VET;
– Diseminarea de noi metode si experiente utilizate pentru a incuraja profesionistii si familii de a participa intr-o abordare holistica;
– Realizarea unei interactiuni puternice printr-o colaborare constanta cu partenerii europeni pentru evolutiile viitoare.
Impact
Impactul acestui proiect va consta in faptul ca participantii vor dobandi competente de autonomie educationale precum si progresele inregistrate in procesul de invatare academice. Se intentioneaza ca acest proces sa fie central in promovarea sentimentului de apartenenta, permitand in acest fel sa se perceapa aspectele pozitive ale performantei lor si sa se largeasca posibilitatile de participare sociala.
In ceea ce priveste familiile, proiectul isi propune sa clarifice indoielile cu privire la bolile mintale si particularitatile acestora, in special schimbarea de idei preconcepute cu privire la capacitatea relationala si educationala a persoanelor cu probleme psihice. Se va promova procesul de re-integrare in cadrul familiei a persoanelor cu probleme mintale, in scopul de a obtine un nivel al calitatii vietii mai satisfacator.
In termeni organizationali, prin imbunatatirea calificarii si experientei tehnicienilor, institutiile vor fi capabile de a crea o dinamica de inovare si competitivitate in domeniul educational, vor putea sa se raporteze mai bine la persoanele cu boli mintale si vor permite tuturor institutiilor partenere sa creasca si sa-si desfasoare activitatea in acest domeniu. Din punct de vedere tehnic si stiintific vor putea si sa asiste alte institutii care activeaza in acest domeniu.