Retea de centre de sanatate mintala pentru adultii cu probleme de sanatate mintala

Aplicant: Fundatia Estuar
Sursa de finantare: CFCU
Perioada de finantare: Decembrie 2008 – Noiembrie 2009
Locatia: Bucuresti, Cluj, Ploiesti
Suma finantata: 76.982 euro

Stigmatizarea persoanelor cu probleme de sanatate mintala, dar si a celor care lucreaza in domeniu este un fapt deseori intalnit. In Romania, conceptul de sanatate mintala este considerat inca un subiect „tabu”. Conform Planului de actiune pentru implementarea reformei in sanatatea mintala, factorii care mentin stigmatizarea sunt: lipsa interesului din partea ministerelor si a publicului, institutii in stare de degradare, lipsa de resurse, sisteme inadecvate de gestionare a informatiei, legislatie inadecvata. De aceea, pentru atingerea acestui obiectiv ne-am propus si am actionat printr-o serie de activitati care duc la informarea oamenilor prin editarea de fluturasi si brosuri de informare in ceea ce priveste sanatatea mintala si problemele de sanatate mintala.

Si pentru ca suntem in era informatizarii, cand informatiile circula, cel mai rapid si mai eficient prin intermediul internetului, propunem ca site-ul organizatiei sa fie imbunatatit cu informatii despre diferite tulburari dar si despre posibilitatea accesarii anumitor servicii in domeniu. Incurajam si sustinem initiativa beneficiarilor nostri de a continua realizarea si distribuirea revistei lunare „Estuarul”. Organizam expozitii si manifestari artistice ale beneficiarilor.
Ii incurajam pe beneficiarii nostri sa se reprezinte in fata medicilor, membrilor familiilor, autoritatilor sau altor actori sociali.

Obiectivul general:
Dezvoltarea unui serviciu comunitar complex de integrare a adultilor cu probleme de sanatate mintala in comunitate, centrat pe nevoile acestora

Obiective specifice:  
– Dezvoltarea serviciilor de ingrijire comunitara complexe in favoarea includerii sociale a adultilor cu probleme de sanatate mintala si reducerea spitalizarii psihiatrice pe termen lung.
– Dezvoltarea parteneriatului si cooperarii cu institutiile guvernamentale si cu ceilalti actori sociali pentru dezvoltarea structurii comunitare de servicii de ingrijire pentru adultii cu probleme de sanatate mintala,  bazat pe un model de buna practica acceptat la nivel european. Advocacy pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala pentru constientizarea membrilor comunitatii asupra problemelor pe care acestia le au, pentru schimbarea atitudinii si mentalitatii.