Proiectul „Educați azi, valorosi maine” a fost implementat de Fundația Estuar în parteneriat Institutul de Relații Umane, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 București și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București, cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea finanțării nerambursabile a fost de 1.954.183 RON.
Locații: București, Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Cluj, Mureș.
– București, Str. Ghe Negel Nr 1-3 Sector 6
– Cluj, Str. Gorunului, Nr 21, Etaj 2, Județul Cluj
– Ploiești, Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 26 A, Județul Prahova
– Giurgiu Strada 1 Decembrie 1918, Nr. 83, Județul Giurgiu
Durata: 12 martie 2015 – 31 decembrie 2016
Servicii de consiliere și laboratoare de învățare interactivă în următoarele școli si licee: Școala specială nr.8, București, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, Colegiul Național Grigore Moisil, Colegiul Național Mihai Viteazu, Ploiești și alte unități de învățământ din Giurgiu, Cluj, Ploiești, București.
Scopul proiectului: Proiectul a vizat îmbunătățirea situației educaționale și socio-economice a cel puțin 1000 de tineri aflați în situatii de risc (din care 160 de tineri romi, 840 tineri romani) din zonele Bucuresti, Cluj, Giurgiu si Ploiesti, prin dezvoltarea si implementarea unor masuri integrate, inovative si eficiente ce sustin pe termen mediu si lung incluziunea socio-educationala a acestora si au contribuit la combaterea excluziunii sociale.
Obiectivele proiectului au fost:
• Infiintarea a 20 de laboratoare scolare, in care au fost organizate actiuni de orientare in cariera, informare educationala in sanatate mintala, dezvoltare profesionala pentru 800 de elevi, intalniri cu parintii acestora, concursuri si dezbateri, cursuri pentru 100 de profesori si diriginti, si pentru 50 de consilieri scolari.
• Infiintarea unei retele nationale de centre socio-educationale in cadrul careia au fost implementate activitati complexe de consiliere, formare, activitati educationale pentru 200 de tineri cu varste cuprinse intre 19-29 de ani.
• Instruirea unor tineri romi interesati de transmiterea valorilor si principiilor specifice etniei rome (prin folosirea conceptului de peer educators).
• S-a oferit consiliere socio-psihologica tinerilor din comunitatile izolate prin EduCaravana, metoda prin care specialisti din domeniul social si psihologic au ajuns in 7 judete din tara, in comunitati izolate si marginalizate, precum zonele: Regiunea Bucuresti – Ilfov (in Bucuresti si Voluntari), Regiunea Sud Muntenia, Judetul Prahova (in orasul Ploiesti), Regiunea Sud Muntenia, Judetul Giurgiu (in orasul Giurgiu), Regiunea Sud Muntenia (in orasul Calarasi), Regiunea Sud Muntenia judetul Dambovita, Regiunea Nord Vest (in orasul Cluj), Regiunea Centru, judetul Mures. Caravana educatiei (EduCaravana) a adus valoare adaugata proiectului, nu numai prin impactul asupra comunitatilor mici si sarace, asupra grupului vulnerabil implicat, dar si prin elementul de vizibilitate pe care l-a produs prezenta Doctorului Cristian Andrei – medic psihiatru reputat, realizator de emisiuni radio si TV, facilitator si trainer.
• Dezvoltarea unei platforme de consiliere on-line, prin care tineri din diverse zone ale tarii au interactionat cu specialistii implicati in proiect.
Indicatorii programului la care a contribuit proiectul: Aprilie 2015 – Decembrie 2016
Rezultatele proiectului:
– 1206 de tineri beneficiari direcţi ai proiectului 16-19 ani – elevi
– 317 beneficiari in centre
– 182 din care, nr. de tineri romi*
– 821 din care, nr. de fete
– 4 facilităţi adecvate (clădiri, birouri etc.) create/ amenajate în vederea furnizării de servicii pentru grupuri vulnerabile de copii şi tineri
– 3 măsuri care se adresează nevoilor grupurilor vulnerabile de copii şi tineri care se confruntă riscuri specifice (măsuri ce vizează accesul la educaţie formală; măsuri ce vizează accesul la educaţie informală; măsuri ce vizează educarea părinţilor; măsuri ce vizează instruirea profesională; măsuri ce vizează facilitarea accesului la piaţa muncii; măsuri ce vizează incluziunea socială)
– 228 de parinti ai tinerilor apartinand grupurilor vulnerabile
– 317 de specialisti care au prestat servicii copiilor si tinerilor apartinand diferitelor grupuri vulnerabile
– 31 de instruiri specializate pentru profesori, consilieri scolari, voluntari, specialisti in sanatate mintala
– 7 judete EduCaravana
– 20 de laboratoare de educatie interactiva infiintate
– 4 de centre socio-educationale
– 218 intalniri de activitati de dezvoltare personala pentru tineri in cadrul celor 20 de laboratoare
– 820 de planuri de dezvoltare realziate in cadrul celor 20 de laboratoare
– 215 Abilitati de viata independenta si relationare
– 619 activitati desfasurate cu tinerii din licee
– 1016 de tineri din licee implicati
– 20 de licee implicate
– 180 de activitati de informare si educare in domeniul sanatatii mintale cu tinerii din licee
– activitati de consiliere in centrele sociale: 92 de persoane consiliate psihiatric; 186 persoane consiliate psihologic; 157 persoane consiliate social