Sistem integrat de servicii comunitare destinat adultilor cu probleme de sanatate mintala in sectorul 6 Bucuresti

Aplicant: Fundatia Estuar
Sursa de finantare: Consiliul Local Sector 6 prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 6 Bucuresti
Perioada de finantare: Ianuarie – Decembrie 2009
Locatia: Bucuresti – Sector 6
Suma finantata: 155.400 ron

Scopul proiectului – dezvoltarea unui sistem integrat de servicii comunitare pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala in vederea facilitarii dezinstitutionalizarii si prevenirii apelului la servicii rezidentiale.
Pentru atingerea scopului propus, am identificat 3 obiective:

Obiectivul 1 – Consiliere psihologica, psihiatrica si sociala pentru 200 de adulti cu probleme de sanatate mintala  –  din sectorul 6 – la domiciliul acestora.
Obiectivul 2 – Advocacy pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala pentru constientizarea membrilor comunitatii asupra problemelor pe care acestia le au, pentru schimbarea atitudinii si mentalitatii.
Obiectivul 3 – Promovarea parteneriatului prin cooperarea dintre Institutiile Statului, organizatiile neguvernamentale si ceilalti actori sociali pentru dezvoltarea unei structuri comunitare de servicii de ingrijire pentru adultii cu probleme de sanatate mintala,  bazat pe un model de buna practica acceptat la nivel european.

Grupurile tinta sunt formate din: adultii cu probleme de sanatate mintala – minim 200 de persoane; apartinatori ai adultilor cu probleme de sanatate mintala – minim 350 de persoane; specialisti in domeniu (medici psihiatri, psihologi, asistenti sociali, din spitalele de psihiatrie/centrele de recuperare neuropsihiatrica/azil de noapte) – minim 50 de persoane.
Serviciul de consiliere la domiciliu este unul inovator si un concept foarte nou in Romania, fiind implementat pentru prima data de Fundatia Estuar, incepand cu anul 2008.

Tinand cont de costurile extrem de reduse ale serviciului si rezultatele obtinute in urma implementarii acestui serviciu, dar si de nevoia acestuia in Romania, Fundatia Estuar a investit in instruirea echipei de consiliere la domiciliul beneficiarului.

Transferul de experienta si know-how din sistemul olandez, expertiza echipei de implementare a serviciului si solicitarile din partea comunitatii pentru accesarea acestui tip de serviciu, determina integrarea lui in cadrul sistemului de servicii comunitare. In cadrul serviciului se implementeaza activitati de consiliere juridica, psihologica si psihiatrica beneficiarilor care locuiesc in propriile case, la care se adauga si activitati de pictura, dans, miscare, teatru. Angajatii fac legatura cu comunitatea, cu alte institutii si recomanda beneficiarilor sa foloseasca serviciile de care au dreptul. Ofera informatii tuturor celor din familie si mai ales beneficiarilor despre cum pot sa-si capete drepturile (dosare de pensii, ajutoare, venitul minim garantat, etc). Persoanele care sunt izolate, vulnerabile, in dificultate au adesea o istorie lunga a internarilor in diverse spitale, nu au familie, sunt inapte sa comunice, au nevoi multiple, sunt diagnosticate de societate ca “nefiind ca ceilalti” se afla intr-o stare de saracie profunda.

Serviciul oferit de Fundatia Estuar faciliteaza mentinerea persoanelor cu probleme de sanatate mintala intr-un mediu obisnuit permitandu-le acestora sa duca o viata independenta.
Adultii cu probleme de sanatate mintala au nevoie de o permanenta stimulare si suport pentru adaptarea la cerintele vietii de zi cu zi: autogospodarire, managementul bugetului, formarea de abilitati de relationare cu familia proprie, cu personalul angajat, cu reprezentanti ai comunitatii, sustinerea tratamentului medicamentos, sustinerea relatiilor cu institutiile medicale, sustinerea relatiei cu membrii familiei (in cazul in care adultii cu probleme de sanatate mintala au familie). De asemenea, pentru o mai buna integrare in societate beneficiarii sunt incurajati sa-si dezvolte abilitatile de auto-reprezentare sociala si le sunt dezvoltate aptitudinile proprii.