Vorbitul în public și viața într-o comunitate izolată de romi

EduCaravana și doctorul Andrei în Giurgiu și Călărași: consultații pentru adulți, cursuri de comunicare pentru tineri

București, 12 aprilie 2016

Peste 40 de consultații pe zi a oferit doctorul Cristian Andrei în comunele Goștinari și Chirnogi, județele Giurgiu și Călărași. Adulții din comunitățile de romi din localitățile amintite au beneficiat de consultații medicale, iar tinerii și adolescenții au participat la cursuri de relaționare și nu numai. Toate în cadrul proiectului „Educați azi, valoroși mâine”.

Peer-educators la Giurgiu

EduCaravana a poposit pentru câteva zile la finele săptămânii trecute și în primele zile ale acestei săptămâni în comunitățile izolate de romi din Giurgiu și Călărași.

La Goștinari, romii au venit în număr mare la EduCaravană. Doctorul Andrei a oferit peste 40 de consultații pe zi. Peste 60% dintre adulții care s-au prezentat la consultații au lipoame pe piele, o afecțiune cauzată de căsătoriile repetate între rudele dintr-o comunitate destul de închisă.

gostinari 40 persgostinari

rulota chirnogiLa Chirnogi, în Călărași, doctorul Andrei a instalat rulota EduCaravanei în piața agro-alimentară a localității, a acordat consultații și a ținut cursuri multimedia pentru tinerele mame.

În aceeași perioadă doctorul Andrei și colegii săi de la Institutul de Relații Umane (IRU) au susținut cursuri de comunicare și de orientare profesională pentru tinerii din ambele județe (Călărași și Giurgiu), în următoarele licee giurgiuvene: Liceul Viceamiral Ioan Bălănescu, Colegiul Național Ion Maiorescu, Liceul Teoretic Tudor Vianu, Liceul Tehnologic Ion Barbu și Liceul Tehnologic Miron Nicolescu.

curs3Cursurile au avut și o componentă de peer-educator (educator între egali), adică mai mulți tineri de etnie romă au fost selectați în urma vizitelor cu EduCaravana în județele Dâmbovița, Prahova, Giurgiu și Călărași, și au fost încurajați să le vorbească tinerilor de aceeași vârstă cu ei în liceele amintite, despre plusurile și minusurile vieții într-o comunitate de romi.

Toți tinerii, indiferent de etnie, au beneficiat de îndrumări din partea doctorului Andrei și a colegilor săi din IRU și din Fundația Estuar.

Demersul face parte din proiectul „Educați azi, valoroși mâine”, derulat de Fundația Estuar în parteneriat cu Institutul pentru Relații Umane. EduCaravana a mai fost până acum în satul Bălteni din județul Dâmbovița, Vărbila, județul Prahova și Ilfov. Următoarele județe vizitate vor fi Cluj și Mureș.

peer educators2 peer educators3

 Cheamă-l pe doctorul Cristian Andrei la tine la școală

EduCaravana va ajunge în următoarele luni în șapte județe din țară (București, Prahova, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Cluj și Mureș), în comunitățile izolate, pentru a le oferi tinerilor din acele comunități consiliere psiho-socială. Tinerii din aceste județe își pot, de asemenea, înscrie liceul în program, chemându-l pe doctorul Cristian Andrei la ei în liceu.

Tinerii interesați trebuie să acceseze formularul de contact de pe platforma de consiliere on-line special concepută pentru EduCaravană – http://educaravana.ro/dr-andrei-in-liceu.

***

Pentru detalii,

Coordonator de proiect Mariana Armean

Telefon:0314171888

Email:office@estuar.org

www.estuar.org

***

Proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea finanțării nerambursabile este de 1.954.183 RON. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a FRDS şi a Granturilor SEE 2009 – 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine Fundației Estuar. Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE accesaţi www.eeagrants.org sau  www.granturi-corai.ro.

***

Fundația Estuar este prima organizație din România care a creat o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative acreditate și recunoscute la nivel local, național și internațional. Misiunea Fundației Estuar este de a oferi opțiuni sociale și alternative persoanelor cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea lor în comunitate.