În cadrul proiectului “Punem județul Giurgiu pe harta educației din România” au loc, încă din 2018, întâlniri sistematice cu elevi din învățământul primar și gimnazial din comunele Cosoba, Crevedia Mare și Stoenești. Este vorba despre zone geografice sărace, cu servicii puține, cu un număr ridicat de persoane aflate în risc de marginalizare socială și un sistem de educație cu multe probleme: personal necalificat, programe școlare învechite sau neadaptate cerințelor pieței și implicit, copii care nu au aceleași oportunități că în alte arii geografice mai dezvoltate.
Prin intermediul întâlnirilor din cadrul Clubului “Vocea copiilor” în spații amenajate special tip ludotecă, aceștia au pentru prima dată acces la mijloace moderne și inovatoare de învățare ce facilitează familiarizarea cu noi concepte.
Demn de menționat este că, în elaborarea și implementarea acestui tip de program, am ținut cont de aspecte importante, precum:
– stimularea creativității și a imaginației, valorizarea talentului și a abilităților dobândite anterior, precum și dezvoltarea unor noi abilități;
– dezvoltarea autonomiei în acțiune, gândire și exprimare, a spontaneității și a inițiativei;
– faptul că sunt în etapă de dezvoltare emoțională și totodată, etapă în care imaginația și creativitatea pot fi dezvoltate cu ușurință.
În cadrul atelierului de joi, 20 februarie, tema abordată a fost legată de drepturile copilului. Astfel, împreună cu Alexandra și Raluca (facilitatorii Asociației) au povestit despre drepturile lor. Fetele le-au prezentat o lista cu drepturile reale și altele false, iar ei au fost invitați să ghicească care sunt răspunsurile corecte. Au urmat dezbaterile în baza răspunsurilor și s-a discutat despre responsabilități, că la final să fie folosită parașuta pentru fixarea informațiilor.
Copiii s-au distrat, iar concluzia întâlnirii a fost că cei mai mulți își cunoșteau drepturile.
Este esențial că prin acest program, copiii să–și însușeasca noțiuni de implicare comunitară, participare civică, voluntariat și experimenteze analizarea problemelor din comunitate și a inițierii unui proiect pentru a putea contribui în mod direct la rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea în care trăiesc.
Proiectul este finanțat prin POCU și desfășurat în parteneriat între: Fundația Estuar, Asociația4Change și Centrul educațional pentru copii isteți.