Sunt așa de deprimat că a pierdut iarăși echipa națională, știrile astea mă deprimă, nu mă mai întâlnesc cu oamenii ăștia deprimați niciodată, este o vreme deprimantă afară …
Folosim cu toții termenul de depresie banalizând-o și pierzând din vedere că depresia este o boală, adeseori cu sfârșit nefast. Deși prezintă câteva asemănări cu o stare melancolică, și mai ales cu episodul depresiv și cu doliul, se deosebește de aceasta prin durată, amplitudine și efecte. Se adaugă de asemenea sentimentul de neputință și, cea mai serioasă problemă a depresiei – tentativa de suicid sau chiar suicidul.
Contrar credințelor populare, depresia nu răspunde la tratamentul cu alcool administrat în cârciumă. Nici petrecerile monstruoase sau excursiile la Disneyland. Mai mult, depresia nu este o boală pe care să o înfrângi de unul singul, prin propriile puteri. De asemenea, depresia nu trece de la sine. Tocmai de aceea trebuie căutat ajutorul de specialitate – adică al medicului psihiatru. Specific depresiei este că lasă omul secătuit de puteri – adesea fără puterea de a caută ajutor. Și mai dificil este atunci când depresia se instalează treptat (debut insidios) crescând în intensitate și manifestări odată cu trecerea timpului. Acest lucru o face mult mai greu de observat atât de către cel ce suferă de depresie cât și de către cei apropiați sau de către cei din anturaj. Secătuirea de puteri și energie ce merge până la incapacitatea de a cere ajutor face să fie obligatoriu pentru rudele și apropiațîi celui afectat să caute pentru cel bolnav, ajutorul medicului.
Efectele asupra întregii vieți sunt devastatoare și cuprind întreaga sferă a vieții personale. Lipsa de performanță la muncă poate duce la pierderea serviciului, dificultățile de concentrare sau învățare pot duce la abandonul studiilor, lipsa de interes în contactele sociale poate duce la răcirea relațiilor de prietenie sau chiar la pierderea prietenilor, lipsa de energie și diminuarea implicării în viață de familie poate care poate începe cu certuri poate merge până la divorț.
Este cert că nu există doar o singură cauză. Cauzele nu sunt suficient cunoscute și înțelese, sunt studii care demonstrează că există corelații între factori genetici (puși în evidență cel mai adesea de antecedentele din familie), și hormonali (puși uneori în evidență de către sarcină).
Se întâmplă adesea, că un doliu sau o boală organică cronică sau gravă să facă greu de identificat un debut de depresie.
Și totuși, cum știm dacă trebuie să căutam ajutor? Trebuie căutat imediat ajutor de specialitate atunci când apar cel puțin 4 simptome zilnic, timp de cel puțin 2 săptămâni, din următoarea listă:
- Oboseală, extenuare sau lipsă de energie, chiar și pentru activitățile cele mai simple
- Stare generală proastă sau tristețe
- Scădere marcantă a stimei de sine sau a încrederii în sine
- Sentiment de neputință sau de lipsă de speranță
- Dificultăți de concentrare
- Plâns fără motiv
- Sentiment de inutilitate sau vinovăție – uneori pentru lucruri care nu au nici o legătură cu persoana în cauză
- Incapacitate de a se bucura de lucrurile care altădată îi făceau plăcere
- Tulburări de somn – incapacitate de a adormi, trezire în timpul nopții sau trezire mult mai devreme decât de obicei
- Dificultăți de învățare și de memorie
- Evită contactele sociale
- Pierderea poftei de mâncare
- Pierderea interesului în activități sexuale
- Dureri sau senzații corporale neplăcute
- Gânduri și idei legate de sinucidere
- Automutilare sau rănire intenționată a propriei persoane
Deci ce poți face dacă ai depresie? Du-te la doctor, acceptă și urmează tratamentul medicamentos, dă timp tratamentului să funcționeze, comunică imediat medicului dacă starea ta s-a înrăutățit (mai ales dacă ai gânduri din ce în ce mai negre), nu dispera, nu–ți da demisia și nu divorță înainte să dai timp tratamentului să funcționeze, nu-ți îneca supărarea în băutură, spune-le celorlalți cum te simți, nu-ți neglija corpul.
Toate Drepturile Rezervate – Fundația Estuar