În terapia prin pictură emoțiile, stările și sentimentele sunt exprimate prin intermediul picturii, desenului, gestului grafic și culorii. Nu ai cum să greșești. Nu faci arta, nu trebuie să excelezi, trebuie doar să înveți să te exprimi cât mai liber și spontan. Cât de des ai auzit că o imagine face cât o sută de cuvinte? “Lucrurile” din adâncurile ființei tale ies mai ușor prin forme și culori. Le poți vedea. Cuvintele pot veni după aceea. Pe măsură ce continui să te exprimi prin pictura, intri tot mai ușor în contact cu emoțiile tale.
Odată început procesul poți deveni mai încrezător și îți poți elibera creativitatea. Înveți să comunici și să relaționezi mai eficient. Înveți să fi mai liber, înveți să fi fericit.
– Cum de te-ai murdărit cu toate culorile astea, faceți pictură la Centru, la Estuar?
– Facem. Adică nu. Nu pictăm, facem terapie prin pictură!
– Adică?
– Mai bine iți explică psihologul.
Să încerc.
Este de asemenea o cale incredibil de ușoară de a te elibera de stres, de a redeveni copil. Chiar dacă crezi că nu ști să pictezi sau că nu poți sau că ai uitat să desenezi îți poți picta sentimentele. Dacă te gândești că este greu și că nu ai avut niciodată talent la desen sau că îți vor trebui ani de zile ca să ajungi să te exprimi prin pictură, ei bine, te înșeli. Nimeni nu-ți va zice că ceea ce pictezi trebuie să fie corect dimensionat, sau că trebuie să folosești “corect” culorile și umbrele. Poți picta cu degetele, poți folosi orice fel de pensule vrei, de orice fel de dimensiune. Poți picta chiar și cu bidineaua. Poți alege singur ce culori vei folosi. Poți chiar să-ți inventezi propriile tale tehnici. Contează doar exprimarea sentimentelor, nu și tehnica.
Oricum, nimeni nu te va plictisi încercând să te învețe ceea ce se studiază la cursurile școlilor de artă. De asemenea nimeni nu te va judeca și nici nu vei fi în competiție cu ceilalți participant. În plus, terapia prin pictură chiar este relaxantă și îți va fi ușor să te distrezi. Toate progresele tale îți vor deveni vizibile căci odată cu maturizarea (care este un efect al terapiei) și desenele tale vor deveni mai mature. Și asta indiferent de tehnica sau de mediul folosit.
Daniel Pârvu – Psiholog
Toate Drepturile Rezervate – Fundația Estuar