În luna iulie, o serie de membri ai Fundației Estuar au participat la un workshop de tip train the trainers în cadrul proiectului Mentality. Workshopul a fost susținut de Human Foundation din Polonia, organizația care a implementat proiectul Support Map (MapaWsparcia.pl), care este acum pilotat și în România de către Estuar.
Scopul workshopului a fost acela de a face transfer de cunoștințe și expertiză în domeniul sănătății mintale, în ceea ce privește abordarea psihosocială și peer suport, de a prezenta principalele premise, activități și funcții ale proiectului Support Map, de a descrie procesul de implementare și bunele practici adaptate contextului organizațional al Estuar și condițiilor prevalente în România. Totodată, unul dintre obiective a fost și acela de a aborda perspectiva sustenabilității și dezvoltării practicii Support Map.
Support Map este o o hartă interactivă de servicii (gratuite) de sănătate mintală. Această hartă va afișa facilități care furnizează servicii gratuite de sănătate mintală pentru persoanele cu probleme sau aflate în situații vulnerabile. Va include centre de sănătate mintală, sevicii de terapie, centre suport, adăposturi, centre pentru copii și adolescenți etc. Totodată, Support Map este un instrument care permite oamenilor cu afecțiuni de sănătate mintală să experimenteze un proces de auto-determinare și să-și recapete capacitatea de a lua decizii. Harta va colecta și inițiative de la firul ierbii, dându-le pacienților posibilitatea de a accesa și metode alternative modelului biomedical de a trata problemele de sănătate mintală.
În cadrul workshopului, trainerii au împărtășit informații despre Support Map, pașii de implementare, aspecte tehnice ale platformei, activități de comunicare și advocacy, discutând, totodată, despre sustenabilitatea proiectului. Câteva elemente cheie atinse au ținut de evidențierea importanței beneficiarilor în proiect și recuperarea vocii acestora, modelul psihosocial de abordare a problemelor de sănătate mintală și un schimb de experiență despre sistemul de sănătate mintală din Polonia.
Despre participarea la seminar, unul dintre membrii Estuar a împărtășit: „A fost o experiență interesantă și plină de idei noi. Mi-a placut în mod deosebit să învăț despre perspectiva poloneză asupra sănătății mintale, precum și despre abordarea utilizată acolo, atât în ceea ce privește tehnica dialogului deschis, cât și oportunitățile pentru persoanele cu experiență trăită. Abordarea și informațiile din cadrul training-ului ne-au oferit sprijin și motivație bine-venite pentru schimbarea status quo-ului în România și îmbunătățirea sănătății mintale a oamenilor.”
Proiectul Mentality este implementat în perioada ianuarie 2023 – februarie 2025 și are ca obiective creșterea notorității în ceea ce privește sănătatea mintală, încurajarea schimbului de experiență în practici de succes și consolidarea capacității serviciilor de sănătate mintală. Organizațiile partenere în proiect sunt: Mental Health Europe (Belgia), EuroHealthNet (Belgia), Mental Health League (Slovacia), Prolepsis (Grecia), Consiliul Municipal Riga (Letonia), Polish Migration Forum Foundation (Poland).
Finanțat de Uniunea Europeana
Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Programului CERV al Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritarea finanțatoare nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.